Kolişafrayı bilmeyen 'Ben Karadenizliyim' demesin 'Kolişafra nedir?'

Kolişafrayı bilmeyen 'Ben Karadenizliyim' demesin 'Kolişafra nedir?'
Kolişafra, sadece Karadeniz Bölgesi’nde kullanılan bir sözdür. Kolişafra'nın ne demek olduğunu bilmeyen 'Ben Karadenizliyim' demesin.

Karadeniz Bölgesi’nde kolişafra olarak bilinen ve özellikle dedeler ya da babalar tarafından sıkça kullanılan “kolişafra”yı duymayan veyahut bilmeyen bir Karadenizli neredeyse yoktur. Mutlaka, etrafındaki büyüklerin birinden duymuştur.

Kolişafra, sadece Karadeniz Bölgesi’nde kullanılan bir sözdür. Diğer bölge insanlarının merakını gidermek için ise kolişafranın ne anlama geldiğini sizler için açıkladık.

KOLİŞAFRA NE DEMEK?

Karadeniz bölgesi, zengin bitki örtüsü ve çeşitli hayvan türleri ile Türkiye'nin en biyoçeşitlilik açısından zengin bölgelerinden biridir. Bu bölgede yaşayan kertenkeleler de oldukça çeşitlidir.

Karadeniz Bölgesinde yaşayan en yaygın kertenkele türlerinden biri kolişafradır. Kolişafra, yaklaşık 20-25 santimetre uzunluğunda, kahverengi veya gri renkte bir kertenkele türüdür. Uzun ve güçlü bacakları sayesinde iyi bir tırmanıcıdır. Ağaçlarda, kayalıklarda ve hatta binalarda bile rahatlıkla yaşamını sürdürebilir.

KARADENİZ BÖLGESİNDEKİ KOLİŞAFRA KERTENKELESİ

kertenkele-3.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.