Çalılıkların arasında dinlenirken bulundu 'Daha önce böylesi hiç görülmedi' Görenlerin ağzı açık kaldı

Çalılıkların arasında dinlenirken bulundu 'Daha önce böylesi hiç görülmedi' Görenlerin ağzı açık kaldı
Kumun üzerinde çalılıkların arasında dinlenirken bulundu. Daha önce böylesini hiç görmeyen araştırmacıların ağzı açık kaldı.

Güneş İran'da bir kumulun üzerine vururken, desenli bir yaratık bir çalının gölgesinde dinleniyordu. Yakınlardaki bilim insanları uzun kuyruklu hayvanı fark etti ve yeni bir tür keşfetti. Zootaxa dergisinde 10 Kasım'da yayınlanan bir araştırmaya göre, araştırmacılar 2010 yılında bir yaban hayatı araştırması için Güney Horasan eyaletinin çölüne gittiler.

Kumda yaşayan sürüngenleri ve amfibileri aramak için uzak bir yol boyunca durdular. Çalışma, yakındaki bir kumul üzerinde araştırmacıların benzersiz bir desene sahip 10 kertenkele bulduğunu söyledi.

ekran-goruntusu-2023-11-18-115929.png

DAHA ÖNCE BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

Daha yakından baktılar ve yeni bir tür yakaladıklarını fark ettiler:

Eremias grapha veya hiyeroglif yarışçı kertenkelesi. Araştırmacılar, hiyeroglif yarış koşucusu kertenkelesinin yaklaşık 7 inç uzunluğa ulaşabileceğini söyledi.

"Vücudundan yaklaşık iki kat daha uzun" bir kuyruğu, pürüzsüz pulları ve "kum renginde" bir gövdesi vardır. Fotoğraflar kum ve kayaların üzerine tünemiş hiyeroglif yarış koşucusu kertenkeleleri gösteriyor.

ekran-goruntusu-2023-11-18-115919.png

HİYEROGLİF BENZERİ DESENLERİ VAR

Kertenkeleler çoğunlukla bej renktedir ve sırtlarında daha koyu kahverengi dalgalı çizgiler vardır. Uzun kuyrukları arkalarından takip ediyor. Yakın çekim fotoğrafta kertenkelenin pençeleri ve kahverengi gözleri görülüyor. Araştırmacılar kertenkelenin desenini hiyeroglif benzeri, dalgalı ve "solucan biçimli" olarak tanımladılar.

ekran-goruntusu-2023-11-18-115924.png

Çalışma, bunun çoğunlukla çizgili desenlere sahip diğer yarış koşucusu kertenkelelerden farklı olduğunu belirtti. Araştırmacılar, yeni türe, deseninin "yapay hiyerogliflere benzemesi" nedeniyle Yunanca "çizilmiş" veya "yazılı" anlamına gelen "graphikos" kelimesini verdiklerini söyledi. Çalışmada, hiyeroglif yarış koşucusu kertenkelelerin çöl çalıları ve kum tepeleri çevresinde yaşadığı belirtildi.

ÇALILIKLARIN ARASINDA DİNLENİRKEN BULUNDU

ekran-goruntusu-2023-11-18-120649.png

Kertenkeleler çalıları gölge, barınak, “böcek avlarının kaynağı” ve yuva yapacak yer olarak kullanıyor. Hayvanlar zamanlarının çoğunu çalılıkların altında geçiriyor ancak sabah ve akşam birkaç saat aktif oluyorlar.

Araştırmacılar, hiyeroglif yarış koşucusu kertenkelesinin Tabas şehrinin yakınındaki yalnızca bir yol üzerinde bulunduğunu söyledi. Şehir, Güney Horasan eyaletinde ve Tahran'ın yaklaşık 350 mil güneydoğusundadır. Çalışmada, yeni türün rengi, deseni, pulları, boyutu ve diğer ince fiziksel özellikleriyle tanımlandığı belirtildi.

ekran-goruntusu-2023-11-18-120655.png

GENETİKLERİ KERTENKELELERDEN FARKLI

DNA analizi, yeni türün diğer yarışçı kertenkelelerden yaklaşık yüzde 6 ila yüzde 21 oranında genetik farklılığa sahip olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma ekibinde Valentina Orlova, Eskandar Rasegar-Pouyani, Khosrow Rajabizadeh, Hossein Nabizadeh, Nikolay Poyarkov, Daniel Melnikov ve Roman Nazarov yer aldı.

ekran-goruntusu-2023-11-18-120652.png

Araştırmacılar ayrıca yeni bir çizgili yarışçı kertenkele türü daha keşfettiler. Britannica'ya göre yarış koşucusu kertenkeleler, etkileyici hızlarda koşma yetenekleri nedeniyle adlandırılıyor. "Bazı türler kısa mesafelerde saatte neredeyse 28 km koşabilir." dedi.

stepperunner-eremias-arguta4.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.