Ağacın her tarafına çivi gibi çakıp 50 bin tane saklıyorlar 'Yanından geçen hiç kimse anlamıyor'

Ağacın her tarafına çivi gibi çakıp 50 bin tane saklıyorlar 'Yanından geçen hiç kimse anlamıyor'
Ağacın her tarafına çivi gibi çakıp 50 bin tane saklıyorlar bu manzarayı gören gözlerine inanamıyor. Yanından geçen hiç kimse anlamıyor.

Ağaçkakanlar ağaçların kabuklarını gagalayarak altlarında gizlenmiş tırtıl ve böceklerle beslenen kuşlardır. Doğadaki hayvanların içgüdüsel mekanizmalarından birisi olan istifleme özelliği ağaçkakanlarda da vardır. Gagalarıyla ağaçlarda oyuklar açan ağaçkakanlar topladıkları meşe palamutlarını oralarda saklarlar. Meşe palamutlarını adeta bir çivi gibi ağaca çakan ağaçkakanlar, yiyeceklerini diğer hayvanlardan korumanın yollarını açarlar.

bu-agackakan-fotografi-insanlari-neden-urkutuyor1.jpg

Doğada hayatta kalma mücadelesi, birçok hayvana farklı özellikler verir. Ağaçkakanlar da sivri gagalarıyla en sert ağaçlarda bile kolayca oyuk açabilir. Meşe palamudu ağaçkakanı, yaz boyunca ölü bir ağaç kütüğünde sürekli olarak "delikler" açar ve yaz sonunda bu delikleri kışın yiyebileceği meşe palamutlarıyla doldurmaya başlar.

djatly-7-1.webp

Bir ağacın içerisine 50 bin taneye kadar meşe palamudu istifleyen ağaçkakanlar görenleri hayrete düşürüyor.

AÇTIĞI OYUKLARA 50 TANE SIĞDIRABİLİYORLAR

Ağaçkakanlar, bir ağacın içini gagalarıyla oyarak tamı 50 bin tane meşe palamudunu saklayarak yiyeceklerini diğer hayvanlardan koruyor. Bu hayvanlar, meşe palamutlarını her deliğe bir tane olacak şekilde adeta çekiçle çakar gibi yerleştirir. Fakat bu işlem ağaçkakan için oldukça uzun sürer.

woodpecker-3.jpg

Çünkü, önceden hazırladığı deliklerin büyüklüğüne uygun büyüklükte palamudu bulup yerleştirmeye çalışır. Eğer, delik büyük olup palamut küçük olursa, gevşek duran palamut diğer kuşlar tarafından rahatlıkla alınabilir. Eğer, delik küçük olup da palamudu zorla deliğe sıkıştırmaya çalışırsa bu kez palamut zarar görür.

ekran-goruntusu-2023-11-17-122847.png

Bu nedenle deneme yanılma yöntemini uygulayan ağaçkakanın işi çok uzun sürer. Zaman geçtikçe palamutlar küçülürler ve kururlar. Bu nedenle tekrar yerlerine yenilerinin yerleştirilmeleri gerekir. Ağaçkakanlar, büyük bir ağaçta bu palamutlardan "50.000" tanesini depolayabilirler.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.