Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nevin Balta

Nevin Balta

SÖZÜN ÖZÜ

Yunus diliyle sormak gerekirse

Herkes birbirine engerek bize düşman ne gerek?
Gün geçmiyor ki bir kadın veya erkek şiddete maruz kalmasın. İntihar vakaları gazetelerin 3. sayfalarından birinci sayfalara indi. Ülkemizden her 10 kadından 4'ü cinsel, fiziksel, ekonomik şiddete maruz kalıyor. İnternet sitelerinde en çok tıklanan haberler, şiddet haberleri. Televizyonlarda en çok reyting alanlar, şiddet haberleri ve şiddet içerikli diziler. Şiddet izlendikçe reyting artıyor. TV yöneticileri, dizilerde dinginlik ve sakinliğin reyting almayacağı görüşünde. Bilim adamları, bilimsel makalelerinde, TV'lerin ve sosyal medyanın bilinçli olarak şiddeti beslediğini vurguluyorlar. TV haberlerini izledikten yarım saat sonra kendimizin ve çevremizdekilerin ruh sağlığının bozulduğuna şahit oluyoruz. 
Çevreye şiddet, hayvana şiddet, çocuğa şiddet ve istismar… Liste uzadıkça uzuyor.  
İnsana, hayvana, çevreye yönelik şiddete karşı toplumsal ittifak nasıl kurulur ve sürdürülür? Her şerden önce toplumsal duyarlılığımızı artırmalıyız. Duyarlılık çoğaldıkça değişime doğru hızla yol alırız. Başkaları yapmıyorsa, başkaları duyarlı değilse benimkinin ne önemi var diyebilirsiniz. Bilindiği gibi hayaller en iyi olasılıklar üzerine kurulur. Projeler ise en kötü olasılıklar üzerine. Sokrates'in deyimiyle;  "Aza az katmak küçümsenecek bir adım değil!. Aza az katalım!.." 
Şiddeti susarak, sırtımızı dönerek önleyemeyiz. Her şeyden önce aile ve eğitim hayatında çocuklarımıza sevgiyi, saygıyı öğretmeliyiz.
Şiddetsiz Toplum Yaratabilir miyiz?
Şiddetsiz Toplum Derneği, Uğur Mumcu Araştırmacı  Gazetecilik Vakfı'nın (UMAG) önderliğinde yürütülen "29. Adalet ve Demokrasi Haftası" kapsamında, 29 Ocak Cumartesi günü Ankara'da, Çankaya Belediye Başkanlığı Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi, Sabahattin Ali Salonunda, "Haydi Canlar Bir Olalım-İnsana, Hayvana ve Çevreye Yönelik Şiddete Karşı Toplumsal İttifak Çağrısı" konulu bir söyleşi düzenledi. Söyleşiye, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, TBMM'de temsil edilen siyasi partiler, meslek kuruluşları, dernek, vakıf, konsey gibi demokratik kitle örgütleri, sendika, oda, baro gibi meslek örgütleri ile medya katıldı.
Dernek Başkanı Rıza Sümer'in "Şiddetsiz Türkiye ve Dünya Girişimi, Toplumsal İttifak ve Anneler" konulu konuşmasının ardından  "Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası  Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, "insana yönelik şiddete karşı toplumsal ittifakın nasıl sağlanacağı  ve sürdürüleceği", Felsefe Kültür Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Apaydın, "hayvana yönelik şiddete karşı toplumsal ittifakın nasıl sağlanacağı ve sürdürüleceği", çevre hukukçusu Av. Süleyman Çetin  ise "çevreye  yönelik şiddete karşı toplumsal ittifakın nasıl sağlanacağı ve sürdürüleceği" konusunu anlattılar. Şiddetsiz Toplum Derneği Başkan Yardımcısı ve Uzman Psikolog Şenay Ölmez'in konuştuğu ikinci bölümde sorular, görüşler, öneriler hedefler, ilkeler ve önceliklerden söz edildi.
Şiddetsiz Toplum Derneği'nin "Şiddete Karşı Toplumsal İttifak Çağrısı"na kulak verelim ve hep birlikte şiddetsiz bir ülke için adım atalım.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları