Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nevin Balta

Nevin Balta

SÖZÜN ÖZÜ

Küreselcilerin sıfır karbon hedefi

İklim Değişikliği ve Sıfır Karbon Hedefi ile gündeme getirilen Yeşil Proje (Green Project), BlackRock’un CEO’su Larry Fink tarafından dünyanın gündemine getirildi.

ABD Başkanı Trump’ın danışmanları “Paris İklim Değişikliği Anlaşması”“globalizmin” bir ürünü olarak gördükleri bu anlaşmadan ABD’nin hemen çekilmesi gerektiğini söylemişlerdi. Trump göreve gelir gelmez küresel oyunu bozmak için ilk önce “Paris İklim Değişikliği Anlaşması”ndan ABD’nin çekildiğini açıkladı. Trump’ı iktidara getiren güç, küresel oyunu yarıda kesmek istemiş ancak Biden’ı getiren güçler ise paranın, finansmanın seyrini değiştirmeyi, şirketlerin yatırımlarını küçültmeyi, dünyadaki endüstriyel ekonomiyi yok etmeyi ve sınırları değiştirme planını çok önceden yapmıştı.

Covid-19 salgın hastalık ile başlayan dünya ekonomik krizi ve ardından gelen petrol, doğal gaz ve kömür fiyatlarının yükselmesi Rusya’nın Ukrayna işgaline bağlanıyordu. Enerjideki kriz ve fiyat artışlarının tek sorumlusu Rusya’nın Ukrayna işgali miydi?

Küresel kâbenin temelleri Davos’ta atıldı. Dünyaya yön vermek isteyen bu isimler; IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Patrice Motsepe, Jim Hagemann Snabe, Feike Sybesma, Heizo Takenaka Zhu Min, Peter Brabeck-Letmathe, Mukesh D. Ambani, Orit Gadiesh, Thomas Buberl, Laurence, BlackRock’un CEO’su Larry Fink ve daha birçok para patronu Davos’ta bir araya geldi.

“Büyük Sıfırlama” için takvimleri ileriye atmak gerekliydi. Öte yandan Çin’in daha fazla büyümesinin ve Rusya’nın önüne geçilmesi ABD ve Avrupa’nın en önemli meselesiydi. AB ve ABD tarafından Yeşil Proje (Green Project) sahneye konuluyordu.

Karbon’daki Net Sıfır Hedefine ulaşılması için “iklim değişikliği” ve “yeşil gündem”i savunanların başında gelen isim Elon Musk, Twitter’dan “İklim değişikliği gerçektir. Paris’ten ayrılmak ne dünya, ne de Amerika’nın yararınadır” diye yazdı.

Dünyanın gideceği yönü ekonomik, siyasi ve askeri alanlarda belirleme çabası Davos’ta toplanan küreselcilerin en büyük derdiydi. Dünyanın derdini dert edinmişlerdi!

Sıfır Karbon Hedefi yani İklim Değişikliği adıyla gündeme getirilen konular, tepedeki kavganın yansımasıydı. İklim değişikliğinin dünyanın gündemine oturmasıyla asıl amaçlanan şey dünyadaki yatırımları engellemekti. Davos Ruhunu yaratanların hedefi Büyük Sıfırlama’ydı.

7 trilyon doları yöneten BlackRock’un CEO’su Larry Fink’in 2020’de dünyanın sayılı patronlarına, CEO’larına yazdığı mektup Wall Street’te büyük ses getirdi. Mektup’ta “Finansmanın kitabı yeniden yazılacak, para yeşile dönecek” diyordu. “İklim riski yatırım riskidir” diyordu.

Küresel ısınma ve sıfır karbon konusunu dert edinenlerin amacı dünyanın finans sistemini değiştirmekti. Büyük Sıfırlama için hazırlanan kurguda, Çin ve Rusya gibi ülkeler baş belası olarak tespit edildi. O hâlde Ukrayna-Rusya Savaşı veya başka bölgesel savaşlar kapıdaydı.

Türkiye’nin de gündeminde İklim Değişikliği Kanunu var. Önümüzdeki günlerde Yüce Meclis’te görüşülecek. Dünyadaki tarım ve sanayi yatırımlarını hedef alan Sıfır Karbon Hedefi’nin Sıfır Yaşama doğru bir evrilme olduğu kanaatindeyiz. AB ve ABD tarafından gündeme getirilen Yeşil Proje (Green Project), üreten ve sanayileşen toplumlara dayatılıyor. Tarım ve ekonomide üreten toplumları hedef alan bu proje ile her şey sıfırlanacak.

Türkiye Paris İklim Anlaşması’na taraf ülkeler arasında. Küresel sıcaklık artışının bu yüzyılın sonunda 1,5 dereceyle sınırlandırılmasını hedefleyen Paris İklim Anlaşması 9 Kasım 2021’de Türkiye’de yürürlüğe girdi. Paris Anlaşması ile küresel emisyonların 2050’de net sıfır emisyona ulaşması hedefleniyor.

Önümüzdeki yüzyılı şekillendirecek olan İklim Değişikliği Kanunu Meclis onayına sunulmadan önce küresel ısınma, iklim değişikliği, biyolojik çeşitliliğin azalması ve çevre kirliliğinin yanı sıra sürdürülebilir bir çevre yönetimi ve iklim değişikliği ışığında tarım ve sanayi kalkınma hedefleri ön plana alınmalıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları