Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nevin Balta

Nevin Balta

SÖZÜN ÖZÜ

Yeni Dünya Düzeni

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Mart 2020'de tüm dünyada pandemi ilan edilmesiyle Koronavirüs salgını hızla bütün dünyaya yayıldı ve binlerce kişinin ölümüne yol açtı. Tüm insanlığı tehdit eden ve bu yüzden evlerinden dışarıya çıkamayan milyonlarca insan, öldürücü biyolojik savaş tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Pandemi, toplum ve ekonomi yaşamını ve her türlü düzeni alt üst ederken, insanlığın geleceği için de ciddi tehditleri gündeme getirdi. Gelecek üzerine tahminlerde bulunan bilim insanları, çok uzun olmayacak bir zaman dilimi sonucunda bugünkü insan uygarlığının ortadan kalkabileceği ve yerine bambaşka bir düzenin zorlama müdahaleler aracılığı ile uygulama alanına getirileceğine dair değerlendirmeleri dile getirdiler. Dijital devrimin ayak sesleri duyulurken, yeni dünya düzeninde ortaya çıkacak beklenmeyen gelişmelerin insanoğlunun yaşam düzeninde köklü bir değişim yaratacağı hatta insanoğlunun aracılığı ile yok olma riski ile karşı karşıya kalacağı ileri sürülmektedir.

 Dünya kurulduğundan bugüne büyük bir bilgi birikimlerine sahip insan uygarlığı büyük bir değişimle karşı karşıya. Her şeyin değiştiği, hiçbir şeyin ya da varlığın sonsuza kadar yaşayamayacağı, bu nedenle de değişim yasasının her yerde geçerli olduğu, bu doğrultuda her şeyin değişeceği ve hiçbir şeyin değişmeden ayakta kalamayacağını ve değişmeyen tek şeyin değişim yasası olduğunu, insanlık bugün daha iyi değerlendirerek ona göre hareket etmek zorundadır.

Dünya "küresel tek devlete" doğru gidiyor

Devletler tarihsel bir süreç içinde doğarlar, büyürler ve güçlerinin en üst düzeyine gelene kadar en az birkaç yüzyıllık bir var olma dönemini tamamladıktan sonra dünyada meydana gelen yeni koşulların etkisiyle ya büyük bir değişime uğrarlar ya da yok olurlar. "Yeni dünya düzeninde" yeni devlet yapılanmalarının ortaya çıkması var olan devlet düzenleri yıkılmadan mümkün görülmemektedir. Eski devlet düzenleri devam ederken "Küresel tek devletçi" yeni bir yapılanmayı gerçekleştirebilme arayışları boşuna bir çabadan ibarettir. Devletleri çöküşe ya da yok oluşa doğru sürükleyecek "Küreselci köklü değişimlere", var olan devlet düzenleri çerçevesinde izin verilmeyeceği yadsınamayacak bir gerçektir.

Elektronik devrimi ile birlikte virüs üzerinden sürdürülen biyolojik savaş son yıllardaki gelişmeler ve onların yarattığı yeni durumlar karşısında  devletlerin çok ciddi bir değişim ya da yok olma alternatifleri ile karşı karşıya oldukları görülmektedir. Peki devletler ne tür önlemler almalı?

         Bütün devletlerin ilgili kuruluşları dünyadaki gelişmeleri takip ederek ve bunlar üzerine yeni açılımlar içeren değişiklik projelerini devreye sokarak ayakta kalma mücadelesi vermelidir. Devletin var olması ve devlet düzenlerinin devam etmesi, insanlığın geleceğinin en büyük güvencesidir. Dünya ülkelerini "Dijital devrime" ve "Yeni dünya düzenine" zorlayan, küresel

emperyalistler, toplumlara var olan devlet  düzeninden vazgeçmeyi dayatmaktadırlar. Aynı zamanda otorite boşluğu yaratarak, "Dünya Devletleri", "Dünya Şirketleri", "Dünya Sivil Toplum Örgütleri" görüntüsünde örgütlenerek, günlük yaşamını sürdürmeye çalışan halk kitlelerini hızla devletsizlik ortamına doğru sürüklemektedirler. 

Sekiz milyar insanın yaşadığı dünyada hiçbir toplum ya da devlet, küresel dayatmalarla, insanlığın yarattığı binlerce yıllık uygarlığı, bir avuç egemen çıkarcı güçlerin, para baronlarının kişisel çıkarlarına terk etmeyecektir. Her devlet kendini korumak ve her türlü saldırılara karşı koyarak kurulu düzenini savunmak zorundadır. Küreselleşme sürecinin uzantısı elektronik yapılanmanın getirdiği kolaylıkların gün geçtikçe insanlık için daha fazla tehlike ve tehdit yarattığı için insanlık daha fazla zaman kaybetmeden bütün önlemleri almaları gerekmektedir. "Yeni bir dünya düzeni" kurulurken tüm devletler; kazanılmış haklarıyla yollarına devam etmek zorundadırlar.

Devletlerin tarihi açısından bugüne bakıldığında her devlet, öncelikli olarak tehdit analizlerini yaparak, var olan gerçek durumların ve gelecekte karşılaşılacak olumsuz durumların şimdiden yapılacak öngörülerle ele alınarak bir karara varmalı ve bu kararın dünya kamuoyu önünde tartışılmasını gündeme getirmelidirler. Bu doğrultuda gerekli olan çalışmaların yapılması, insanlığın karşı karşıya bırakıldığı bir senaryonun uygulanması önlenebilecektir. Her devletin kendi kurulu düzenlerini koruması öncelikli mesele olduğu için her devlet bu temel sorunu ya kendi gücü ile ya da benzeri konumda olduğu diğer devletler ile yan yana gelerek daha güçlü bölgesel savunma düzeni ile çözmelidir. En önemli konulardan biri ise devletlerin kendisine yönelik tehditlere karşı kendi içine dönerek, devletinin varoluş temellerini meydana getiren merkezi yapısını güçlendirmesidir. Güçlü devlet, güçlü millet ve kenetlenmiş toplum yapıları, dış tehlikeleri bertaraf edecek en önemli silahtır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları