Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan Çanakkale depremi açıklaması Büyük İstanbul depremini tetikler mi

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan Çanakkale depremi açıklaması Büyük İstanbul depremini tetikler mi
CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programının canlı yayınına katılan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Çanakkale'de 4.9 büyüklüğünde saat 21.00 sularında meydana gelen depremi değerlendirdi. Ersoy, son zamanlarda gündemde olan olası Büyük İstanbul depremini tetikler mi? sorusu ile yanıt verdi.

AFAD tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre; Çanakkale Yenice'de 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiği tespit edildi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Beklediğimiz Kuzey'deki kol Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey koluyla ilgili deprem değil" ifadesini kullandı.

hgfd.jpg

ŞÜKRÜ ERSOY'DAN İLK AÇIKLAMA

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Marmara'da ön görülen büyük depremle ilgili değil Güney kollarla ilgili deprem olsa gerek. Beklenilen Kuzey'deki kol Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey koluyla ilgili deprem değil. Yenice dediğimiz 1953'te 7.2 depremi var. Büyük yıkıma neden olmuştur, bu ona yakın bir yerde. Gemlik Körfezi'nde bir aktivite var. Bunu izlemeye çalışıyoruz. Yine bu bölgede 4 veya 5 büyüklüğünde deprem Gemlik Körfezi, Biga yarımadası olduğu kesimlerde bir aktivite mevcut. Biz kendimizi Kuzey kolunu konuşmaya kaptırdık. Güney'i ihmal ettik konuşmayı." ifadelerini kullandı.

hng.jpg

AÇIKLANAN ENLEM VE BOYLAM FAY HATLARINI TETİKLER Mİ?

"Bu depremin tetikleyeceğini düşünmüyorum. Bizimki sadece hissetmedir. Bu biraz zemine bağlı, binamıza bağlı. Deprem fayları parça parça. Her parçanın da ömrü var. Bazıları 200 sene bazıları 500 hatta 1000 sene de olabilir. Her fay hatları üstüne kazılar yapıp kimliklerini ortaya çıkarmak gerekli. Ama net şudur diyemem. Yer kazılıp eski fay bulunup tarihleniyor, işte o zaman tarih verebiliyoruz. Üniversiteler, AFAD desteklenmeli. 4.9 deprem kesinlikle tahribat yaratmaz. Fazla hasarlı binalar üstüne daha da fazla yeni hasarlar yaratabilir."

DERİNLİK ÖNEMLİ Mİ?

"Tabii, çünkü yerde enerji soğurulmadan çıktığında daha çok hissedersin. Bizim normal seyirde 22-24 bin deprem olması gerekirken bu yıl 75 bin deprem meydana geldi. Bunların 50 bini artçı deprem bölgesinde, kalanlarsa diğer bölgelerde. Ama bu bile sayı olarak çok."

3 KATINA ÇIKMASI NE ANLAMA GELİYOR

"Öyle bir ülkede ki; Herhangi bir yerinde şimdi bile yıkıcı bir deprem haberini alabilirsiniz. Deprem olan bölgelerde en az 2 sene bu artçıları hissedebiliriz."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.