O vergi EYT'li olanlardan kesilmeyecek 'Tek bir şartı bulunuyor'

O vergi EYT'li olanlardan kesilmeyecek 'Tek bir şartı bulunuyor'
Geçen yıl çıkan emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesiyle emekli olan EYT'liler, artık o vergiden muaf olacaklar.

2023 yılında emekli olan EYT'liler, bu yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanmaya başlayacaklar. 2024'te emekli olanlar ise gelecek yıldan itibaren bu avantajdan yararlanabilecekler.

Kulislerden elde edinilen bilgilere göre,

YARARLANMAK İÇİN BAŞVURULAR NEREYE YAPILIYOR ?

EYT'lilerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmeleri için bağlı oldukları belediyeye başvurmaları gerekiyor. Başvuru sırasında, "Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form" doldurarak imzalamaları isteniyor. Belediyeler, emekli EYT'lilerden form dışında başka bir belge talep etmeyecekler.

eyt.jpg

YARARLANABİLMEK İÇİN TEK BİR ŞART BULUNUYOR !

Emeklilerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmeleri için herhangi bir işte çalışmamaları ve sermaye iradı gelirlerinin belirli bir sınırdan az olması gerekiyor. Emekli olduktan sonra sigortalı bir işte çalışmaya devam eden EYT'liler için emlak vergisi muafiyeti uygulanmayacak. Ancak çalışmayı bıraktıktan sonra bu muafiyetten yararlanabilecekler.

Diğer taraftan, gelir getirmeyen dükkan, arsa ve araziye sahip olan EYT'liler ise emlak vergisi muafiyetinden yararlanacaklar.

KONUTTA BİZZAT OTURMA ZORUNLULUĞU YOK

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için konutta bizzat oturma zorunluluğu bulunmuyor. Kiraya verenler, kirada oturanlar veya bedelsiz olarak aile üyelerine kullandıranlar da muafiyetten faydalanabilecekler.

emekli-4-kopya.jpg

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ HİSSELERİ ORANINDA UYGULANACAK

200 metrekareyi aşmayan konutta hissesi bulunan emekliler, hisseleri oranında muafiyetten yararlanacaklar. Ancak miras kalan başka bir evde hissesi olanlar bu muafiyetten yararlanamayacaklar.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLAR DA YARARLANACAK

Geçen yıl dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı bağlananlar, belli bir gelir sınırını aşmadıkları sürece emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilecekler. Nafaka alanlar da bu kapsamda değerlendirilecekler.

parafa.jpg

YAZLIK İÇİN VERGİ MUAFİYETİ UYGULANMAYACAK

Yazlık ev sahipleri, bu evlerini mesken olarak kullandıkları sürece muafiyetten faydalanamayacaklar. Ancak yazlıktan başka meskeni olmayanlar ve sürekli olarak bu evlerde ikamet edenler, belirli koşulları sağladıklarında muafiyetten yararlanabilecekler.

Emlak vergisi muafiyeti konusunda yazlıkta sürekli ikamet edenlerin sayısında pandemi sonrasında bir artış yaşandığı belirtiliyor. Bu kişiler, ikamet durumlarını kanıtlayabildikleri sürece muafiyetten faydalanabilecekler.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.