Kaynana vergisi ödemeye hazır olun 'Yanlış görmediniz'

Kaynana vergisi ödemeye hazır olun 'Yanlış görmediniz'
Şu an yürürlükte olan vergiler arasında resmi olarak "Kaynana Vergisi" diye bir vergi bulunmuyor. Ancak, kaynanadan kaynaklanan bir vergi bulunuyor!

Maliye'nin 2023 yılı kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasını önlemeye yönelik çalışmaları devam ederken, yaklaşık 2 milyon konutun denetleneceği belirtiliyor.

MALİYE BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ !

"Kaynana Vergisi" aslında sahibi olduğunuz konutta kira almadan kaynananızı oturttuğunuzda ödemeniz gereken gelir vergisi ile ilgili. Maliye, 2024 yılı Mart ayında beyan edilecek olan 2023 yılı kira gelirlerine yönelik denetim çalışmalarına başladı ve bu kapsamda 4,5 milyon konut analiz edildi

Maliye, elde edilen verilerle kira geliri elde edildiği halde gelir vergisi beyannamesi vermeyen mükelleflere ulaşmaya çalışıyor. Yaklaşık 2 milyon konutun kira geliri elde etme potansiyeline sahip olduğu tespit edildi ve bu konutların içinde kaynanaların kirasız olarak oturduğu konutlar da bulunuyor.

parafa.jpg

KAYNANA VERGİSİNDE ÖNEMLİ NOKTALAR NELERDİR ?

Kaynana vergisi ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, sahip olunan konutun kira alınmadan kaynananın kullanımına bırakılması durumunda dahi gelir vergisi ödenmesi gerektiğidir. Bu durum yıllardır uygulanmakta ancak genellikle göz ardı edilmektedir.

KAYNANA VERGİSİ NASIL TESPİT EDİLİR ?

Emsal kira bedeli uygulanmayacaklar arasında kaynanalar bulunmamaktadır. Dolayısıyla, konutun kaynananın kullanımına bedelsiz bırakılması halinde dahi emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi ödenmesi gerekmektedir.

Maliye, bu konuda hassas davranarak konutlarda oturanlara yazılar göndermeye başladı ve kira sözleşmesi, kira bedeli ve ödeme detayları gibi bilgiler istenmektedir. Ancak, vatandaşların telaş etmesine gerek olmadığını belirtilerek. Maliye'nin denetim süreci devam ederken, konut sahiplerinin vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi önem arz ettiği belirtiliyor.

konut-6.jpg

HER AN KAYNANA VERGİSİ İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİRSİNİZ!

Geçen yıllarda Maliye tarafından yapılan kira denetimleri sırasında kaynana Maliyeci’ye; “Ev damadımın evi, iki yıldır, kira ödemeden ben oturuyorum” diyor. Tutanak tutuluyor ve damat vergi dairesine çağrılıyor. Damada, “Kendi annen olsa, kira almadan oturtabilirdin. Ancak, kayınvalide, ilgili kanun maddesinde, kira ödemeden oturabilecek akrabalar arasında yer almıyor. Bu nedenle, iki yıllık kira vergisi ödeyeceksin.” deniliyor.

Daha sonra da, damattan iki yıllık tarh ve tahakkuk ettirilen gelir vergisi, 1 kat vergi cezalı olarak isteniyor. Gecikme faizi de cabası!

Bu şekilde sahibi oldukları konutlarda kira almadan kaynanalarını, amca, dayı, hala, teyze, yeğenlerini oturtanların, emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi ödemek zorunda olduklarını bilmelerinde fayda var. Bu atlanılacak bir şey değil, çünkü ciddi yaptırımları var!

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.