Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nevin Balta

Nevin Balta

SÖZÜN ÖZÜ

Karla konuşalım

Günlerdir tüm yurt beyaz örtüyle kaplandı. Tüm şehirlerimiz lapa lapa yağan bembeyaz örtüyle örtüldü. Pencereden bakarken karla konuşmamak, onun söylediklerini işitmemek mümkün değil.

Yağan her bir kar tanesi birbirine benzemeyen ayrı ayrı taneler. Tıpkı bizler gibi. Nasıl ki, Hz. Adem'den bu yana gelip geçmiş milyarlarca insanın parmak uçları, yüz şekilleri, vücut yapıları, ruh dünyası, davranış biçimleri birbirine benzemiyorsa, hepsi ayrı ayrı ve birbirinden farklı yaratılmış ise kar taneleri de öyle…

İnsanın ve tabiatın yaratılışında kendi kendine oluş, rastgele yaratılış söz konusu değil. Birbirine benzemeyen ayrı ayrı özelliklerle, yarım yamalak değil de  sonsuz bilgisi ile bizi yaratan Allah'ın, Hayy, Vahid ve Ehad isimleri tecelli etmiştir.

Bizi yaratan Allah'ın evrene, dünyaya, güneşe, aya ve sonsuzluktaki her şeye hükmetmesi, Kadir isminin tecellisidir.

Kar ne diyor ki;

"Ve nihayet bir süre sonra eriyeceğiz. Tıpkı sizler gibi öleceğiz. Biz bahar, yaz aylarında meyve, sebze, su yani rızık olarak geri döneceğiz. Allah'ın Rezzak isminin tecellisiyiz."

"Ey insan! Yaşadığın yerleri bir bir beyaz örtü ile örttüm. Bembeyaz yeni bir sayfa açıyorum. Bu beyazı kirletme, gökyüzüne bak!"

"Allah'ın kusursuz düzenine bak, ona dön, ona boyun eğ, onun emir ve yasakları doğrultusunda hayatına yeniden çeki düzen ver. Kalbini, ruhunu, dünyayı, tabiatı kirletme."

"Bak biz koca gök yüzünde birbirimizle çarpışmadan, itişip kakışmadan, birleşmeden ayrı ayrı Allah'ın bize gösterdiği yoldan usulca, sessiz, sakin, sükunet içinde, kardeşçe iniyoruz. Ne birbirimize, ne de size zarar veriyoruz."

 

"Ey Allah'ın kulları hepiniz kardeşsiniz (Hz. Muhammed)"

"Dünyayı kötülüklerle kirletmeyin. Tertemiz, bembeyaz bir hayat yaşayın."

"Ey insan! Titre ve kendine dön!"

Kar bize unuttuğumuz bir dersi yeniden öğretiyor. Salgın hastalıkların, ekonomik sıkıntıların gölgesinde doğayı örnek almamızı istiyor.

Tabiatın muazzam düzeni bize kitaplar dolusu bilgiyi sunuyor. Doğanın bir parçası olarak onun gibi yaşamak, onun diliyle konuşmak ve üretmek zorunda olduğumuzu hatırlatıyor.

Kar bize dünyanın yaşamak için güzel bir yer olduğunu hatırlatarak insanlara, hayvanlara, doğaya, çevreye sevgi ile bakmamızı öğütlüyor.

 

                              

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları