Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nevin Balta

Nevin Balta

SÖZÜN ÖZÜ

Karabağ Zaferi'nin 1. Yıl Dönümü                                                                                                                                       

Ermenistan'ın 27 Eylül'de saldırısı ile Tovuz civarında cereyan eden çarpışmalarla başlayan 2020 Karabağ Savaşı, Azerbaycan'a 30 yıldır işgal altında olan topraklarını geri alma fırsatını doğurmuştur. Azerbaycan bu fırsatı iyi değerlendirdi ve işgal altındaki topraklarının büyük bölümünü kurtarmayı başardı. Azerbaycan'ın kesin askerî zaferiyle sonuçlanan 2020 Karabağ Savaşı, Rusya'nın arabuluculuğunda imzalanan ateşkes antlaşması ile sona erdi. 2020 Karabağ Savaşı toplam 44 gün sürdü. Bu süre zarfında işgal altındaki topraklarını geri alma hedefiyle hareket eden Azerbaycan hem stratejik hem de taktik seviyede taarruz harekâtı icra ederken Ermeni tarafı ise esas olarak stratejik savunma yaptı.

2020 Karabağ Savaşı, dar bir alanda yaşanan nispeten küçük ölçekli bir bölgesel savaş niteliğindedir. Bilhassa Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin savaşta kullandığı bazı taktik ve silah sistemleri, 21. yüzyılda muharebe ortamının değiştiğini göstermiştir. 2020 Karabağ Savaşı'nda, klasik bir manevra harbi olmadığı, ateş gücünün öne çıktığı ve savaşın tayin edici unsurları arasında insansız hava aracı sistemlerinin olduğuna ilişkin hususlar dikkat çekiciydi.

44 gün süren Karabağ Savaşı, Rusya'nın arabuluculuğunda imzalanan 10 Kasım 2020 tarihli Ateşkes Antlaşması'yla sona erdi.

Karabağ Sorunu'nun çözüme kavuşturulması, bölgedeki siyasi dengelerin değiştiğini gözler önüne serdi. Yenilgiyi kabul eden Ermenistan'da büyük protestolar yaşanmış ve siyaseten bir kaos ortamı oluşmuştur. Savaş öncesindeki süreç, Minsk Grubu ve BMGK'nın yetersizliğini ortaya koymuştur. Karabağ Meselesi'nin uzun vadeli sonuçlar doğuracağı gerçeğinin farkında olunmalı ve ilerleyen dönemlerde bölgede yaşanabilecek gelişmeler yakından takip edilmelidir.

 

                Karabağ Zaferi Hepimizin Ortak Zaferi

Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi Türkiye Temsilciliği ve Anka Azerbaycan Kültür Sanat Derneği, Karabağ Zaferi'nin 1. yıl dönümünde Ankara'da "Bu Zafer Hepimizin Ortak Zaferi" adlı anma gecesi düzenledi. Şanlı Azerbaycan Ordusu'nun kazandığı zaferin kutlandığı gecede aziz şehitler için şiirler, ağıtlar okundu.

Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan halkı ve ordusu, muzaffer Âli Başkomutan İlham Aliyev'in etrafında kenetlenerek büyük bir zafer elde etti. Her Azerbaycan vatandaşının din, dil ve ırk ayrımı yapılmaksızın rol aldığı bu büyük zafer; bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurucusu Haydar Aliyev'in kurduğu çok kültürlülük politikası ile asırlardır barış içinde yaşayan halkı ile bütünleşmesini tüm dünyaya gösterdi. Azerbaycan, çok kültürlülük politikasının önemini bir kez daha dünyaya kanıtladı.

Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi'nin ve Azerbaycan kültürünü uluslararası arenada temsil etmek üzere kurulan Ankara Azerbaycan Kültür ve Sanat Derneği tarafından ortak düzenlenen "Bu zafer hepimizin ortak zaferi" başlıklı etkinliğe Ankara'da bulunan sivil toplum örgütleri, siyasi kuruluşlar, aydınlar ve öğrenciler katıldı.

Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi Türkiye temsilcisi gazeteci-yazar Oktay Hacımusalı açılış konuşmasında, Azerbaycan toplumundaki dinî, ulusal ve ırksal beraberliğin önemine değinerek, Azerbaycan'da yüzyıllardır bir arada yaşayan farklı din ve etnik gurupların temsilcilerinin omuz omuza savaşarak ülkeyi işgalden kurtardığını söyledi.

Anka Azerbaycan Kültür ve Sanat Derneği başkanı araştırmacı, yazar Dr. Derya Akdemir, Azerbaycan kültür ve sanatının siyasi ve ideolojik düşünce üzerinde ciddi bir etkisinin olduğunu söyledi. Bu savaşta vatan uğrunda canını feda eden şehitleri minnetle andıklarını, kendini Azerbaycanlı ve Türk olarak gören herkesin canı ve kanıyla vatanının yanında olduğunu, kalbinin zafer heyecanıyla çarptığını kaydetti.

Türkiye'nin eski Bakü Askerî Ataşesi, Em. Tuğgeneral Yücel Karauz, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin, Azerbaycan'ın efsanevi kahramanı Sultan Bey'in torunu Necip Laçın, İç Anadolu Derneği Genel Başkanı İsmet Taş, Osmanlı Seferberlik Halk Hareketi Genel Başkanı Mehmet Barbaros Öztürk, konuşmalarında Azerbaycan ve Türkiye'nin birbirlerine manevi destek vererek adım adım ilerlediklerini söylediler.

Azerbaycan'ın Karabağ Zaferi'nin kutlandığı gecede, şehitler rahmetle anıldı. Semazen ve Efe dansları ile şiirlerle, müziklerle coşku ile kutlandı.

Gecede söz alan konuşmacılar, İkinci Karabağ Savaşı'nda kazanılan zaferle daha da güçlenen Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin ölümsüzlüğü dile getirdiler.

2a307c21-2e72-423e-ba34-e91b825daa35.jpg90244319-a91f-4db4-80fd-9e977f7bd412.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları