Japon diyetisyen uzun yaşamın sırrını verdi 'Bunları yiyen 100 yaşına kadar yaşıyor'

Japon diyetisyen uzun yaşamın sırrını verdi 'Bunları yiyen 100 yaşına kadar yaşıyor'
Sağlıklı ve uzun bir yaşam için mutfak kültürleri ülkemizdekilerden farklı olsa da, Japonların tükettiği gıdaların içeriğine göre benzer alternatifleri tercih etmek mümkün.

Japon diyetisyen ve beslenme uzmanı Asako Miyashita, uzun ömürlü bir yaşamın sırrını merak edenler için Japonların sık tükettiği gıdaları listeledi.

100 yaşına kadar yaşamanın sırrı bu besinde. Japon diyetisyen açıkladı 4

Japon diyetisyen ve beslenme uzmanı Asako Miyashita, CNBC için kaleme aldığı yazıda "Küçük yaşlardan itibaren gıdayı ilaç olarak düşünmemin öğretildiği Japonya’da büyüdüm. Büyükannem 92 yaşında ve uzun ömrünü doğru yiyecekleri yemeye borçlu" diyor.

Okinawa, dünya genelinde en yüksek 100 yaş üstü nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerden biri olan küçük bir Japon adası olarak bilinmektedir. Geçmiş yıllarda da bu özelliğiyle gündeme gelmişti.

Miyashita, geleneksel Japon diyetini uygulayan bir beslenme uzmanı olarak ailesiyle beraber sık tükettiği yiyecek ve özelliklerini şöyle sıraladı:

TATLI PATATES

Yakın zamanlarda ülkemizde popülerlik kazanan tatlı patates, normal patatesle pek alakası olmayan bir sebze türüdür. Çocuklar tarafından da sevilen bu lezzetli sebze, annelerin yeni favorisi haline geldi.

Miyashita "Okinawa'nın mor renkli tatlı patatesleri (Japonların deyişiyle imo) Japonya'da atıştırmalık ve tatlı olarak tüketiliyor. Antioksidan açısından zengin olan kırmızı-mor renkli sebzelerin yaşlanma karşıtı özelliği var. Araştırmalar gösteriyor ki bu sebzeler kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı oluyor." diyor.

BALIK

100 yaşına kadar yaşamanın sırrı bu besinde. Japon diyetisyen açıkladı 8

Japon kültürünün köklü beslenme alışkanlıklarını benimseyen Miyashita, "Her günki yemeğimde genellikle bir miktar protein tercih ederim, özellikle de somon ve ton balığı gibi yağ oranı yüksek balıkları tercih ederim.

Bu balıklardaki omega-3 yağ asitleri, kan basıncını düşürmeye, trigliserit seviyelerini azaltmaya ve inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olabilir." diyor.

DAIKON TURPLARI

Japon mutfağında, turp ve benzeri kök sebzeler oldukça önemli bir yere sahiptir.

Japon kültüründe, evine gelen bir Japon'un hemen turp ve diğer sebzeleri doğramaya başladığını gösteren sahneler sıkça karşımıza çıkar.

Özellikle Japon filmlerinde, dizilerinde ve çizgi filmlerinde bu tür görüntülere rastlamak mümkün.

Daikon turpları, soğuk algınlığını önlemede ve bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olduğu bilinmektedir.

Bu sebzenin içerdiği C vitamini, günlük ihtiyacın %124'ünü karşılamaktadır, bu da virüslere ve mikroplara karşı doğal bir koruma sağlar.

Bunun yanı sıra, havuç, şalgam, pancar ve yaban havucu gibi kök sebzeler de sağlık açısından oldukça değerlidir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.