Cezalara dev zam 'Bunu yapan yandı'

Cezalara dev zam 'Bunu yapan yandı'
AK Parti tarafından Meclis’e sunulan “8'nci Yargı Paketi”nin detayları belli oldu. Düzenlemeye göre, adli para cezaları 5 katına çıkarılacak.

AKParti tarafından TBMM Başkanlığına sunulan ve kamuoyunca 8'nci Yargı Paketi olarak anılan 'Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Söz konusu kanun teklifi ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’den açıklama geldi.

Partinin Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla teklifin detaylarını verdi.

TEKLİF 43 MADDE İÇERİYOR

Zengin, geçici madde de dahil olmak üzere teklifin 43 maddeden oluştuğunu söyleyerek, yargı hizmetlerinin daha etkin sağlanmasını amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca içinde bulunulan yargılamaya dair başvuru sürelerinde karmaşık bir yapılanma bulunduğunu söyleyen Zengin, gün ve hafta olarak verilen süreler olduğunu, bunun karışıklığa neden olduğunu ve bundan sonraki düzenlemeleri hafta ve ay olarak ifade edeceklerini belirtti.

PARA CEZALARINA ZAM YOLDA

Zengin, paketin detaylarını verirken para cezalarının yükseltilmesini de içerdiğini ifade etti. Ceza yaptırımlarının daha etkin olması, etkinliğinin artması için adli para cezalarında sınırı yükseltmeye gittiklerini ve alt-üst sınırları yeniden belirlediklerini söyleyen Zengin, “Buna göre 1 günlük adli para cezasının alt sınırı 20 TL'den 100 TL'ye, üst sınırı ise 100 TL'den 500 TL'ye çıkarılmış olacak. Ayrıca, ön ödeme miktarı hesaplanırken 1 günün karşılığı olarak 30 TL'den 100 TL'ye çıkmış olacak.” ifadelerini kullandı. Bu ceza ücretlerinin 1 Haziran 2024’ten itibaren işlenecek suçları kapsayacağını da vurguladı.

Zengin’in altını çizdiği konular arasında otomatik vasi atanması konusu da bulundu. Zengin, kendisine ceza yaptırımı uygulanan kişiye otomatik vasi atanması usulünden vazgeçildiğini vurguladı. Zengin, “Kesinleşmiş hapis cezası amacıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin kısıtlanması kuralı, artık kendi isteğine bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.