Bakanlık harekete geçti 'Kiracılara tebligat gönderilmeye başlandı'

Bakanlık harekete geçti 'Kiracılara tebligat gönderilmeye başlandı'
Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sorunlara kesin çözümler bulabilmek adına birçok düzenleme masaya yatırıldı ve kararlar alındı. Alınan bu kararların denetimi için bakanlık harekete geçti, evlere tebligat göndermeye başladı !

Kira gelirini beyan etmeyen ya da kira geliri elde etme potansiyeline sahip olan konutlar için bakanlık harekete geçti. Bu kapsamda alınan ve uygulanan kararları Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enine boyuna açıklamıştı.

İşte bu alınan ve açıklanan kararlar doğrultusunda vergi dairesi tarafından kiracılara tebligatlar gönderilmeye başlandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haftalar önce kira gelirlerinin mart ayında doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerini sıkı denetim altına aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip olan neredeyse 4,5 milyon konutun alınan kararlar kapsamında kontrol edildiğini, kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslere gidileceğini söylemişti.

eneg.jpg

Alınan bu kararlar kapsamında, kiracılara vergi dairesi tarafınca bir görüşme yapılması için tebligatlar gönderildi.

Vergi dairesi tarafından gönderilen tebligat yazısında, 'Kira ödemesi ile ilgili olarak görüşme talep edildi.’ Kiracılar görüşmeye gitmeden önce kira sözleşmesi, banka dekontu ve mevcut ise emlakçı bilgisinin paylaşılmasını istedi.

maliye-bakanligi.jpg

Peki gönderilen bu tebligata kiracılar uymazsa ve görüşmeye gitmezse ne olur ?

Arabulucu Avukat Umut Metin’in açıklamaları şu şekilde: “Şu an Türkiye genelinde tüm illerde konutlara yönelik olarak elde edilen kira gelirinin doğru beyan edilip edilmediği konusunda bir çalışma yapılıyor. Görüşmeye davet yazıları gönderilerek belki de banka üzerinden görülen ödemelerin eksik veya fazla beyan edildiğinin fark edilmesine rağmen bu işin aslını öğrenmek için kiracıların da iznine başvurulabiliyor.

Burada vergi dairesi tarafından yapılmak istenen şey yanlış bir adım atmamak, çünkü burada vergi kaybının 1 katı kadar ceza uygulanabiliyor. Doğru, dürüst beyanda bulunulmasını teşvik için vatandaşlar görüşmeye çağrılıyor.''

konut-1.jpg

GÖRÜŞMEYE GİTMEK ZORUNLU MU ?

Vergi dairesi tarafından gönderilen tebligata gitmez zorunlu değil ancak gidilmesinde fayda olduğunu dile getiren Umut Metin, ‘Tavsiyem bu tür bir davete icap etmenin ihtiyaç olduğu yönündedir. Kira beyanlarında bir eksiklik olmuş olabilir. Muvazaalı kira sözleşmeleri olabilir.’ Şeklinde açıklamalarda bulundu.

PEKİ YAPILAN BU UYGULAMA NE AMAÇLIYOR ?

Yapılan bu uygulamayla kiracı beyanlarının doğru olup olmadığı ve kira gelirinde herhangi bir usulsüzlük olup olmadığını kontrol etmek amaçlanıyor.

NE TÜR CEZALAR VERİLEBİLİR?

Defter ve belgelerin ibraz edilmemesi halinde vergi matrahları takdir edilebilir. Burada bir hesap hareketi vb. üzerinden takdirde bulunabilir. Vergi Usul Kanunu’na göre özel usulsüzlük cezası kesilebilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.