Satılan evde kiracının hakları ortaya çıktı 'Yeni ev sahibi istediği gibi zam yapabilir mi'

Satılan evde kiracının hakları ortaya çıktı 'Yeni ev sahibi istediği gibi zam yapabilir mi'
Ev sahibinin değişmesinde kiracının hakları en çok merak edilen haklar arasında yer alıyor.Evin satılması durumda yeni ev sahibi istediği gibi zam yapabilir mi ? Evin satılması durumunda kiracı hangi haklara sahiptir ?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki gerginlikten dolayı ev sahipleri çözümü evi satmakta buluyor.

Çıkan gerginliklerin yanı sıra ev sahipleri kira geliri, eskisi kadar cazip olmadığı için kiracılarla ara bulmaya çalışmaktansa çözümü doğrudan iletişimi kesmekte buluyor. Bu nedenle, birçoğu evlerini satışa çıkarıyor. Ancak, satılan evlerde oturan kiracılar belirsizliğin içerisine düşüyor.

SATILAN EVDE KİRACININ HAKLARI NELERDİR ?

Evin satılması durumunda kiracılar, yeni bir ev sahibiyle muhatap olmak zorunda kalacaklar.

Bu durum, bazı değişiklikleri beraberinde getirebilir. Yeni ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkinin kurulabilmesi için, önceden yapılmış ve hala geçerli olan bir kira sözleşmesi olması gerekmektedir. Yeni ev sahibi, evi kiracısıyla birlikte satın alırken aynı zamanda kira sözleşmesini de devralacaktır. Ancak, eğer kira sözleşmesi yoksa, kiracı olumsuz etkilenebilir ve yeni ev sahibi kiracıyı kolayca çıkarabilir.

150387.jpg

KİRA SÖZLEŞMESİ BELİRLEYİCİ OLUYOR !

Eğer devam eden bir kira sözleşmesi varsa, bu durumda kiracının eli güçlenecektir. Yeni ev sahibi, kiracıyı kira sözleşmesini yenilemek için zorlayamaz. Kiracı, teklifi reddetme hakkına sahiptir. Ayrıca, yeni ev sahibi istediği gibi kira bedelini artıramaz. Kiracının normal zam döneminde, yeni ev sahibi kira fiyatını yasal sınırlar içinde artırabilir.

shutterstock-2161857203-16-9-1655187271.jpg

YENİ EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARTABİLİR Mİ ?

Kiraya zam yapma hakkı olmayan ev sahibi, kiracıyı evden çıkarmak isterse, tapuyu devraldığı tarihten itibaren kiracıya yazılı bildirim göndererek 1 ay içinde tahliye etmesini talep edebilir. Genellikle kiracılar, bu talebi kabul etmez ve ev sahibi mahkemeye başvurur. Ancak, mahkeme süreci en az 2 yıl sürer ve kiracı bu süre zarfında evde kalmaya devam eder.

ev-anahtarisa.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.