Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nevin Balta

Nevin Balta

SÖZÜN ÖZÜ

23 Nisan ve Mülteci Çocuklar-I      

whatsapp-image-2022-04-13-at-15.37.31.jpegMustafa Kemal Paşa önderliğinde yürütülen Millî Mücadelenin teşkilatlandırılması çalışmalarının en önemli bölümü, Ankara'da açılacak olan Millî Meclis'in hazırlık faaliyetleri idi. Millet Meclisi'nin açılması için alınan ciddi tedbirlerden biri ülkenin içerisinde bulunduğu duruma göre, Meclis'le ve seçimle ilgili bir tebligat hazırlanıp bunun tüm yurtta yayınlanmasıydı.

19 Mart 1920'de yayınlanan bu tebliğde, memleket işlerini idare etmek ve denetlemek için olağanüstü yetkilere sahip bir Meclis tanımı yapılırken, yasama, yürütme ve yargı güçlerinin tek elde yani Büyük Millet Meclisi'nde toplanması kastedilmişti. Vekillerin seçimleri tüm yurtta kesintisiz olarak devam etmiş, 29 Mart'ta Sivas, Kayseri, Malatya, Tokat, Yozgat ve Kastamonu illeri seçimleri tamamlayarak vekillerini Ankara'ya göndermişlerdi. İstanbul'dan Meclis'e katılacak olanlarsa, daha önce 1919 seçimleri ile seçilmiş olup Meclis-i Mebusan'ın İtilaf Devletlerince kapatılmasından sonra buradan kaçarak Ankara'ya ulaşan milletvekilleriydi. Bu grup Ankara'daki Meclis'in iki ayrı seçimle oluşmasına neden oldu. Çünkü İstanbul'dan bir önceki Meclis'ten gelen 82 milletvekili de vardı.

Türk milletinin iradesini, egemenliğini temsil eden Büyük Millet Meclisi 23 Nisan Birinci Büyük Millet Meclisi, 23 Nisan 1920 günü halkın coşkusu ve törenle açıldı. Memleketin her tarafından seçilerek gelen mebuslar ile İstanbul'dan Ankara'ya ulaşan mebuslar, bütün hükûmet memurları ve Ankara halkı, ayrıca yurdun çeşitli bölgelerinden Meclis'in açılış törenini görmeye gelen kişiler vardı. Öncelikle Hacı Bayram Camisi'nde Cuma namazı kılındıktan sonra toplanan kalabalık ellerinde sancaklarla Meclis'in önüne gelmişler ve kapı önünde dualar okunup kurbanlar kesildikten sonra Meclis açıldı.

Bu yıl 102. yılını kutladığımız Meclis'in açılış tarihi aynı zamanda "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı." Atatürk, Nisan 1929'da Meclis'in açılış tarihini çocuklara armağan etti ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında "Çocuk Bayramı" olarak da kutlanmaya başlandı. 1979'da, ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayrama, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılıyor.

"23 Nisan'ın Millî Bayram Addine Dair Kanun", Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılışından bir yıl sonra 23 Nisan 1921'de kabul edildi. Kanun, 2 Mayıs 1921'de Resmî Gazete'de (Ceride-i Resmiye'de) yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İki maddeden oluşan kanunun birinci maddesinde, "Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü millî bayramdır"; ikinci maddesinde ise "Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur" ifadeleri yer alıyordu.

Atatürk, 23 Nisan 1921'de "Millî Bayram" olarak kutlanmasına karar verilen "23 Nisan Bayramı"nı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa 1929 yılında "Çocuk Bayramı" olarak kutlandı.

27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun" ile 23 Nisan tarihi "Ulusal Egemenlik Bayramı" olarak kutlanmaya devam edildi.

1981 tarihli "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun"da değişiklik yapıldı. 20 Nisan 1983'te yapılan değişiklikle, "23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı"nın adı, "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak değiştirildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları