Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Ziya Nur Aksun'un 'Osmanlı Tarihi'

Tarihçi, aynı zamanda hukukçu olan Ziya Nur Aksun'u ne zaman hatırlasam aklıma hazırladığı ve dip notlarla zenginleştirdiği Filibeli Ahmed Hilmi'nin "İslâm Tarihi"  adlı üç ciltlik kitabı gelir. Okumuş ve eseri çok sevmiştim. Sonra birkaç kitabını daha aldıysam da en önemli yapıtı altı cilt olan 'Osmanlı Tarihi'dir.  Yıllar önce Burak yayınevine gittiğimde sevgili Turan'ın, Ziya Nur'un "Osmanlı Tarihi / Osmanlı Devleti'nin Tahlilli, Tenkidli Siyasi Tarihi" adlı kitabını rafa yerleştirdiğini gördüm ve hemen satın aldım. Ötüken neşriyattan çıkan eserin bendeki baskısı 1994 tarihlidir.

Şimdi kitabı tanıyalım.

*

Birinci cildi 474 sayfadır. Osman Gazi ile başlayan eser "Rüyalarla Başlayan Zuhûr" alt başlığını taşımaktadır. Üçüncü Mehmed'in ölümüne kadar olan dönemi kapsamaktadır.

İkinci cilt 1603 yılında Sultan Üçüncü Ahmet'in tahta çıkışı ile başlayıp 1789 da Sultan Birinci Abdülhamit'in  ölümüne kadar olan dönemi anlatmaktadır.

Üçüncü cilt Üçüncü Sultan Selim Hanın tahta çıkışıyla başlayıp Belgrad'ın Sırpların eline geçişine kadar sürmektedir.

Dördüncü ciltte ise Sultan Abdülaziz ile Sultan II. Abdülhamit dönemi incelenmektedir.

Beşinci ciltte Sultan II. Abdülhamid'e karşı yapılan bomba olayına değinilmekte, Suıltan Mehmed Reşad dönemine geçilmektedir.

Osmanlı Tarihi'nin altıncı cildinde de, Rumeli'nin Türklerin elinden çıkışı, 1. Dünya harbi ve nedenleri ile harbe girişimiz gibi dönemin birçok olaylarına değinilmektedir. Ancak bu cilt üzerinde çalıştığı sıralarda 1976'da kısmi felç geçirmiş, dostları tarafından konuyla ilgili altı makalesi esere ilave edilmiştir.

*

İlk okuduğum eseri 'Dündar Taşer'in Büyük Türkiyesi'dir. Sonra diğerleri… Ziya Nur Aksun Beyi Mehmet Nuri Yardım ve birkaç arkadaşla birlikte iki kez evinde ziyaret ettik. 34 yıldır felçliydi ve konuşamıyordu. Yaptığı resimleri gördük. Başka ziyaretçiler de gelmişti. Güzel bir sohbet ortamı oluşmuştu.

Ziya Nur Bey 6 Eylül 2010 tarihinde uçmağa vardı. Karacaahmet mezarlığında toprağa verildi.

Durağı cennet olsun.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları