Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Düşünce ve Tarih dergisi

Türk kültürü ve Türk milliyetçiliğine hizmet eden dergileri gördükçe çok sevinirim. Kitaplığımı karıştırırken "Düşünce ve Tarih" adlı dergileri gördüm ve bunları tanıtmayı bir görev saydım.

Derginin elimde dört sayısı var. Eylül 2022 tarihli 96. sayısında seçkin bir yazar ve akademisyenlerin makaleleri yer almaktadır. Derginin ilk yazısı Sadettin Yağmur Gömeç'in "Türk inanç ve tabiat varlıkları" üzerine. Gömeç makalesinde "dağ, güneş, ay, ateş, şimşek" gibi kavramlara nasıl bakıldığına dair bilgi vermektedir.

Düşünce ve Tarih dergisinde ikinci makale Bahadır Bumin Özarslan'a ait. Özarslan'ın, 99. yıl dönümünde Lozan Barış Antlaşması üzerine bir televizyon programında yaptığı değerlendirmelere yer verilmektedir.

Özen Topçu, "Musul meselesine kısa bir bakış" başlığını koyduğu yazısında konuyu "Musul'un iki taraf için önemi", "Musul Meselesinin Lozan ve sonrasında görüşülmesi", "Musul Meselesi'nin çözümü ve Ankara Antlaşması", "Türkiye'nin Irak'tan alacağı yüzde 10 petrol geliri" gibi ara başlıklar altında incelemektedir. Hüseyin Alpaslan ise 'Sivas Kongresi'ni "Millî mücadelede birliğin sağlandığı kilit örgütlenme" üst başlığıyla değerlendirmektedir.

Erkan Göksu da "Hayyam'ın atları" başlıklı makalesinde, rubaîleriyle ünlü Ömer Hayyam'ın atlara 'mübarek hayvan' olarak baktığını anlatmakta, Türklerin ata verdiği değerle ilgili efsanevî Turan padişahı Afrasyab (Alp Er Tunga)'dan 'Türkçe bir mesel' nakletmektedir.

Düşünce ve Tarih'in yazarlarından Mehdi Dehkan ise "Aşuri generali Petros Eliya (Petros Ağa) ve Aşuri devleti kurma hayalleri" başlıklı makalesinde fazla bilinmeyen önemli bir konu hakkında bilgi vermektedir. Türk mûsikisi üzerine araştırma yazılarıyla tanınan Coşkun Bağır da, bestekâr, mûsiki öğretmeni, Kastamonulu Enderunlu Ali Bey'i tanıtmaktadır.

Aylık tarih dergisi 'Düşünce ve Tarih'in kurucusu Berikan Yayınevi adına Cuma Ağca. Sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Ahmet Deniz Ağca, genel yayın yönetmeni Evin Göktaş.

Bir sonraki yazımızda derginin 98. sayısını tanıtacağız.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları