Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Edebiyat kültür dergisi: kurgan

Dostları ziyaret hem yakınlığı güçlendiriyor hem de fikir dünyamızda yeni bilgi ve düşünceler oluşmasına katkıda bulunuyor.

Elektrik teknisyeni Metin Çakan ile bir süredir görüşemediğimiz mali müşavir arkadaşlarımız Mehmet Ali Durmuş ve Beytullah Özdemir'i Gaziosmanpaşa'daki ofislerinde ziyaret ettik. Güzel bir sohbet ortamı oluştu. Mehmet Ali, ayrılırken bana edebiyat ve kültür dergilerinden birkaç sayı vererek "Siz dergi ve kitap tanıtımlarına önem veriyorsunuz. Bunlar size lazım olur" dedi. Bize de 'kurgan' dergisini kısa da olsa tanıtmak görevi düştü.

Kültür ve edebiyat çevrelerinde 'okunmamış dergi ve gazeteler yeni sayılır' diye güzel bir söz vardır. Ben bu sözün doğruluğuna inanırım. Elime geçen her dergiyi okur eski-yeni sayı demeden yararlanmaya çalışırım.

Edebiyat kültür dergisi kurgan'ın Ağustos 2022 tarihli 68. sayısında önemli konular ele alınmış. Dergiden yapılan açıklamada ilkelerinin "temiz niyet, riyasız bir edebiyat, daima güzeli ve iyiyi aramak ve bu yolda asla duraksamayarak heyecanı yitirmemek" olduğu belirtilerek şöyle deniyor: "Sanat ve edebiyatın rüzgârı, bize gerçek diye sunulan bütün rezaletleri yok edecek bir ideal dünyanın inşasıdır."

kurgan'da yer alan ilk yazı Cafer Şen'e ait. Şen, makalesinde, Fransız Psikiyatr Jacgues Lacan ve psikanaliz biliminin kurucusu Sigmund Freud'un "Psikanaliz ve edebiyat ilişkisine nasıl baktıklarını" inceliyor.

Derginin yazarlarından Canan Olpak Koç ise, "Cüce mazgallardan çıktı mı? Üçüncü mü? Dünya mı? Savaş mı" başlıklı yazısında okuru 'edebiyatın ruhsal koridorlarında' dolaştırıyor. Oktay Akbal'ın 1957 yılında Varlık yayınlarından çıkan "Suçumuz İnsan Olmak" adlı yapıtını tahlil ederek "toplumun geleneklerine karşı çıkmaya çalışan bir insanın gelgitlerini" akıcı bir üslupla anlatıyor.

kurgan'ın 68. sayısının yazar, şair ve öykücüleri arasında Lamiya Şirvanzada, Yavuz Ahmet, Ayşe Lelik Duman, Şenay Eser, Emine Duman'ın arasında olduğu çok sayıda isim yer alıyor.

kurgan'ın Ocak-Şubat 2023 tarihli sayısı da yine dopdolu. Bu sayıda derginin ilk makalesi yine Cafer Şen'e ait. Şen'in "Edebî Metinlerde Bilinç Dışının Görünümü" başlıklı yazısıyla, Şahika Karacan'ın "Hepsi-Değil: Ele Geçirilemeyen Dişillik" başlığını koyduğu makalesi, akademik alandaki rehaveti ortadan kaldıracak derecede özgün bakış açıları ve yetkinlikle ele alınmış incelemeler olarak dikkat çekiyor. Derginin bu sayıdaki (71) yazılardan biri de Recai Özcan'ın İhsan Oktay Anar'ın "Tiamat" romanı üzerine.

kurgan'ın sayfalarında çok sayıda şiir yer alırken, bunun nedeni olarak "Biz dertli, hüzünlü, korkulu, karmaşık ama ümitli bir çağın şiirsiz kalamayacağına yürekten inanıyoruz" deniyor.

kurgan'ın bu sayısında yer alan yazar, şair ve öykücüler arasında Alaattin Diker, Ayfer Yıldız, Şahika Karaca, Bengül Alkan yer alıyor.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları