Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Bizim Külliye'nin dosya konusu: Edebiyat Mahfilleri

Üç aylık kültür sanat dergisi bizim Külliye, eylül-ekim-kasım 2023 tarihli 97. sayısının kapak konusu olarak 'Edebiyat Mahfilleri'ni seçti. Bilindiği gibi dergi okuyucularıyla ilk kez Nisan 1999’da buluşmuştu.

Edebiyat, sanat ve fikir hayatında üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalışan bizim Külliye adına yapılan açıklamada, edebiyat mahfillerini kimilerinin Yıldırım Bayezid, kimilerinin Fatih Sultan Mehmet'e kadar uzattığı belirtilerek şöyle deniyor: "Sonuçta devri, birikimi ve sosyal yapıyı yansıtan aydınlatıcı bir gayrettir bu."

Derginin ilk yazısı genel yayın müdürü Nazım Payam'a ait olup "Bizim Mahfiller" başlığını taşıyor. Payam, derginin yirmi dördüncü yaşına girdiğini belirterek kısa bir öyküsünü veriyor.

Şaban Sağlık, 'Sokratik Diyalog', 'Sahabe Kültürü' ile dikkatleri Antik Yunan'a ve İslam mahfillerine dikkat çekerken, bir anlamda hem mahfillerin atası hem de Batı ve İslam medeniyetlerinin çıkış noktası olarak bunları görüyor. Şaban Sağlık, makalesinde konuyu 'Sanat ve sanatçı ocakları: Mahfiller', 'Baykara Meclisi', 'Sonuç yahut mahfillerin işlevleri' gibi ara başlıklar altında inceliyor ve sözlerini şöyle tamamlıyor: "Eğitim kavramı nasıl bir insan yetiştirmeli? Hep konuşan mı hep dinleyen mi? Yoksa gerektiğinde ise dinleyen insan mı?...' İdeal eğitim bizce bu sonuncusudur ve mahfiller de bu ideal insanın yetişmesine katkı sunan birer eğitim kurumudur."

Mehdi Ergüzel "İstanbul'daki fikir ve edebiyat mahfilleri" başlıklı yazısında bizim milli irfanımızdaki 'sohbet geleneği'nden bahsediyor. Ergüzel şöyle diyor: "1980 İhtilali'nden sonra rahmetli Turan Yazgan'ın kurduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, İstanbul'daki millî kuruluşlara sınırları aşan, özlemlerimizi temsil eden 'Turani' bir veçhe kazandırdı. Vakfın elindeki Şehzadebaşı ve Süleymaniye'deki binalarda cumartesi günleri yine üniversite gençliğinin ve milliyetçi aydınların devam ettiği toplantılar düzenlenmektedir."

Ergüzel, daha sonra Ahmet Kabaklı'nın kurduğu Türk Edebiyatı Vakfı'ndaki Çarşamba Sohbetleri, Kubbealtı Vakfı'ndaki kültür sohbetlerini anlatıyor. Cezmi Bayram'ın başkanlığında yıllardır süren İstanbul Türkocağı'ndaki Cuma Sohbetleri'nin hâlâ devam ettiğine değiniyor.

Bizim Külliye dergisinde ayrıca, Hilmi Yavuz'un Metinbilim Enstitüsü'nde 14 Haziran 2023 günü düzenlenen toplantıda yaptığı konuşma metni yer almaktadır. Konuşmanın, Dr. Fahri Kaplan koordinatörlüğünde Atalay Acar ve Sedat Turan tarafından yazıya aktarıldığı bilgisi dipnotta veriliyor.

Namık Açıkgöz makalesine "Kültür ve edebiyat mahfillerinde yeşermek" başlığını koyarken edebiyat mahfilleriyle ilgili bilgileri edindiği ilk üç kitabın adını veriyor. Bunlar Münevver Ayaşlı'nın (1906-1999) "İşittiklerim Gördüklerim Bildiklerim"; diğeri Salah Birsel'in "Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu" adlı kitabı. Üçüncü eser ise Sıtkı Akozan'ın manzum "Küllüknamesi."

Kültür adamlarımızdan Dursun Gürlek, İstanbul'da önemli bir kültür mahfili olarak "Beşiktaş-Ortaköy İlmiye Cemiyeti" hakkında bilgi veriyor.

Bizim Külliye yazarlarından Mustafa Özçelik "Yunus Emre'nin Fikrî Tasavvufî ve edebî Muhiti" başlıklı bir yazı kaleme alırken, Muhammet Hüküm "Sosyalist Osmanlı şeyhi ve müritleri: Tâhiriler" başlıklı makalesiyle önemli bir kültür hareketinden bahsediyor.

Türk edebiyatı üzerine kaleme aldığı makale ve kitaplarıyla tanınan araştırmacı yazar Mehmet Nuri Yardım da, "Edebî mahfiller ve Eskader'in hikâyesi" başlıklı makalesiyle yer alıyor. Cemal Kurnaz ise Ankara'daki 'dergi mahfilleri'ni inceliyor.

Dergide ayrıca söyleşiler var. Ahmet Faruk Güler, Turgay Anar ile Taner Namlı ise Dr. Necati Tonga ile "edebiyat mahfilleri" üzerine yaptıkları konuşmalar sayfalarda yer alıyor.

Yazımıza son verirken bizim Külliye'nin bu sayıdaki diğer şair ve yazarlarını saymamak olmaz.

Kemal Batmaz, İsmail Bingöl, İrfan Görkaş, Rabia Dirican, Maksut Yiğitbaş, Hasan İldiz, Yunus Emre Vural, Nermin Akkan, D. Mehmet Doğan, Erdoğan Erbay, M. Naci Onur, Ramazan Arı, Seval Koçoğlu, Davut Güner, Belkıs Altuniş Gürsoy.

bizim Külliye'nin bir sonraki sayısının dosya konusu ise, "Edebiyatımızda Hayat ve Ölüm"

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları