Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Yunanlının hayal dünyası

Türkiye'nin gündemi giderek yoğunlaşıyor. Doğu Akdeniz, Libya, Suriye derken şimdi de Azerbaycan ve Ermenistan arasında çıkan savaş, Türkiye'yi birçok alanda mücadeleye yöneltti. Hani derler ya "bela sen istemesen de üzerine gelir" diye. Aynen böyle...

Yunanistan'ın klasik hastalığı Türk düşmanlığı ise yeniden nüksetti. Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimi artırmaktan bir türlü vazgeçmeyen huysuz komşu, Avrupa Komisyonu'na bu kez Türkiye'yle ilgili saçma bir çağrı daha yaptı. Avrupa Komisyonu'na, "AB-Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nı askıya alması" için çağrıda bulundu. Türkiye'nin hukuku ihlal ettiği, Doğu Akdeniz'deki arama sahasını genişletme hamlesinin Yunanistan'a tehdit oluşturduğu gibi asılsız iddialarda bulundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın öncülüğüyle, Atina yönetimi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e, Türkiye aleyhtarı mektuplar gönderilmesi için harekete geçti.

KKTC'de yapılan seçimlerde Ersin Tatar'ın cumhurbaşkanı seçilmesi ise Yunanistan yönetimini küplere bindirdi. Akıncı'nın seçimi kaybetmesiyle kâbus görmeye başladılar. Tatar'ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Türkü, 1974'ten sonra devlet kurmuştur, Cumhuriyet kurmuştur. Onurlu bir yaşam, onurlu bir gelecek, kendi devletimize sahip çıkmak, Türkiye'nin garantörlüğünden asla vazgeçmemek ve dolayısıyla artık yeni bir gelecekte; federasyon, federasyon çerçevesinde bizlere kurulması düşünülen tuzaklara bizler asla müsaade etmeyiz. Biz müzakere masasında artık ezik, başı eğik olmak istemiyoruz. Onurumuzla orada oturmak istiyoruz. Bizler ambargo ve tecritlere karşı çıkıyoruz. Kıbrıs Türklerini ezerek, bizlere bir çözüm dayatması anlayışı var. Bizler bunu asla kabul etmeyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti arkamızdadır." demesi, diğer Türkiye düşmanlarına da bir uyarıydı.

Biz, bugün konuyla bağlantılı Yunanistan'ın yakın tarihiyle ilgili bir kitap tavsiyesinde bulunacağız.

*

Fikret Kürşad, Mustafa H. Altan, Sabahaddin Egeli'nin birlikte hazırladıkları "Belgelerle Kıbrıs'ta Yunan Emperyalizmi" adlı yapıt alanında önemli bir kaynak eser olarak gözüküyor. Kutsun Yayınevi tarafından 1978'de İstanbul'da yayınlanan eser dört bölüm halinde hazırlanmış olup bazı başlıklar şöyle: "Megali İdea", "Osmanlı imtiyazları", "Kıbrıs'da gizli okullar", "Kıbrıs kilisesi ve manastırlar", "Mahera manastırı", "Akritas Planı", "Rumların Erenköy saldırıları", "1966 Yılı Kıbrıs; Makarios ve Grivas", "20 Temmuz 1974 Türk Barış Harekâtı".

...

Esen kalın.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları