Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Yorulmak bilmeyen adam

İnsanların çoğu dünyadan tad almaya, "bir daha mı geleceğiz" diyerek gününü gün etmeye çalışırken, bazıları ise insanlığa yararım dokunsun, hür yaşadığım ülkeme katkım olsun düşüncesiyle bir şeyler yapabilmek için, öldükten sonra hayırla yad edilmek için kendi alanlarında çalışıp didinirler. Bir şeyler ortaya koymaya çalışırlar. 

Edebiyat araştırmacısı Mehmet Nuri Yardım da, benim gözümde böyledir. Uçmağa varan büyüklerin kabir ziyareti mi yapılacak, oradadır, bir fikir adamı ya da şair, edebiyatçı bir panel ya da bir dost meclisinde anılacak mı?, mutlaka oradadır. Hatta bu tür etkinlikleri kendisi organize eder. Her gördüğü gönüldaşını bu tür faaliyetlere davet eder, katılması için teşvik eder. Eğer biri şu ya da bu nedenle gelemezse, ertesi günü telefon açarak "Niye gelmedin?" diye tatlı fırça atar. Bu fırçalardan ben de çok nasibimi aldım.

Sonra ne yapar bilir misiniz?

Evinde gece geç saatlere kadar insanlar uykudayken o oturur Türk kültürü ve Türk irfanı için göz nuru akıtarak yapıtlar kaleme alır. Aynı zamanda gazetecidir. Ülkesine hizmet için gayret gösteren, yazan, çizen birçok bilim ve irfan adamıyla yaptığı röportajlarla bilinir.

*

Peki bütün bunlara niye değindim.

Kütüphanemde bana hediye ettiği "Türk Şiirinden Portreler" adlı eserine tekrar göz gezdirdim ve birçok kıymetli değerimiz hakkında bilgimi tazeledim.

Yardım, ikinci baskısı Nesil yayınlarından Ekim 2005'te çıkan kitabında, Türk edebiyatının seçkin şairleri hakkında bilgi vermekte, şiirlerinden örnekler sunmakta, bir edebiyatçı olarak yorumlar yapmaktadır.

Yardım, eserini niye yazdığını anlatırken şu ifadeleri kullanıyor: "Türk şiirinin şüphesiz çok zengin bir geçmişi vardır. Osmanlı Devletinin kuruluşundan asırlar önce temelleri atılan bu zengin şiir birikimine uzanmak mümkün. Fakat biz, daha çok Türkler tarafından vatan yapılan dünkü Türkiye toprakları üzerine başlatılan edebiyat mirasımız ile bugüne uzanan şiir geleneğimiz üzerinde duracağız."

*

Yardım'ın eseri üç bölümden oluşmakta olup birinci kısım "Türk Şiirine Genel Bakış" başlığını taşıyor. Burada "Türkçe'ye Yöneliş", "Halk Şairleri", "Lale Devri ve Nedim", "Ozanların Coşkusu", "Ve Millî Edebiyat", "Cumhuriyet Şairleri" gibi ara başlıklar yer alıyor.

İkinci bölüm ise "Osmanlı Dönemi Şiirine Bakış ve Bir Anket" başlığı altında, Osmanlı Devletinin kuruluşundan günümüze kadar gelen Türk şiirinin bir panoramasını sunuyor. Divan, tasavvuf ve halk şairleri ve şiirlerinden bahsediyor. Türk edebiyatının güçlü kalemlerinin bu tür konularda görüşlerine yer veriyor. Üçüncü bölüm ise "Konuşmalar" başlığını taşıyor. Burada tanıştığı şairlerle yaptığı sohbetlerde not aldığı bilgileri Türk okuruna sunuyor.

*

Mehmet Nuri Yardım'ın kaleme aldığı bazı kitapları şöyle: "Edebiyatçılarımızın Çocukluk Hatıraları", "Yunus Emre Divanı", "Ziya Osman Saba", "Ömer Seyfettin", "Unutulmayan Edebiyatçılarımız", "Edebiyatımızda Hüzün."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları