Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Yıllara dayanan dergiler

Bizim Külliye

Üç aylık kültür sanat dergisi bizim Külliye, 2020-21 tarihli 86. sayısında kapak dosyası olarak 'Hikâye'yi seçti. Ayrıca, Elazığ Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen 2. Dede Korkut Hikâye Yarışmasının sonuçlandığı belirtilerek dereceye girenler tanıtıldı. Dergiden yapılan açıklamaya göre, öğrenci kategorisinde dereceye giren isimler şöyle: 1- 'Sır' rumuzuyla Muhammet Tunç, 'Vesaire' rumuzuyla Dilara Yıldırım, 'Tabii' rumuzuyla Zeynep Çanalan. Yetişkinler kategorisinde ise 'Şimdiki Zaman' rumuzuyla Ülkü Özel, 'İzleyici' rumuzuyla Kerime Şak, 'Yakamoz 70' rumuzuyla Aysel Kaymaz. Dergi, Yetişkinler kategorisinde ilk üçe giren hikâyeyi bu sayıda okura sunuyor.

*

Akademisyen ve sanatçıların Türk hikâyeciliğiyle ilgili görüşlerine sayfalarda yer verilirken, Ayşe Ulusoy Tunçel de, Sadık Kemal Tural ile Ömer Seyfeddin'i konuşuyor ve Ömer Seyfeddin'in hikâye ve metinlerinin "bizim fikri ve edebi klasiğimiz" olduğu ifade ediliyor. Şaban Sağlık, "Ömer Seyfeddin 'hikâye', Rasim Özdenören 'Öykü' yazmıştır" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme alırken, Ebru Burcu Yılmaz da, "Tarık Buğra hikayelerinin şifası, insanı en ümitsiz olduğu anlarda derin hakikatlerle yüzleştirerek kendine dönüşü sağlayacak gücü vermesidir" diyor. Seval Koçoğlu, yazma sanatı üzerine faydalı notlar alırken, Belkıs Altuniş Gürsoy da her birimizin bir hikayesi olduğundan bahsediyor.

 

*

Taner Namlı, yazısına "Türk hikâyesinin uyumsuz avangardları: 1950 kuşağı" başlığını koyarken, Muhammed Enes Kala ise "Felsefe hikâyeye ne söyler?" sorusuna yanıt arıyor. Sait Faik'in kaleme aldığı "Şehri Unutan Adam" adlı hikâyesini ise Emel Hisarcıklılar inceliyor. İrfan Görkaş da, Aşık Paşa'nın "Garibname" adlı eserinin "düşünce tarihimiz açısından önemli eser" olduğunu belirtiyor. Dede Korkut hakkında çıkan yazılarda ise Nedim Bakırcı ve Vefa Taşdelen imzası görülüyor. Derginin 86. sayısındaki şair ve yazarlar arasında, Nazım Payam, Burak Çavuş, Nedim Bakırcı, Ülkü Özel, Aysel Kaymaz, Belkıs Polat, Mehmet Yılmaz, Yahya Akengin, Misli Baydoğan, Kemal Batmaz ve M. Naci Onur da var. 

Akpınar dergisi

Kültür sanat ve edebiyat dergisi Akpınar da 89. sayıya ulaştı. Dergide, İsmail Özmel'in Nurullah Çetin'le yaptığı söyleşi okurun dikkatini çekerken, ilginç konuların konuşulduğu görüldü. İsmail Özmel ayrıca "Çağın filozofları din ve medeniyet" üzerine bir yazı kaleme alırken, Bedrettin Keleştimur da "Dil bayramı" başlığını koyduğu yazısında dil hakkında yapılan çalışmalar ve dilin önemi üzerine söylenen sözlerden bahsetti. Akpınar'ın bu sayısında ayrıca, Saim Sakaoğlu'nun lise günlükleri başladı. Abdülkadir Güler, Feyzi Halıcı'yı vefatının 3. yılında anarken "Halıcı'nın Selçuklu'yu da Anadolu'yu da kucakladığını" anlattı. Arkeolog Mustafa Eryaman ise, Niğde şehrindeki su değirmenlerini tanıttı. Derginin diğer şair ve yazarları şöyle: Murat Soyak, Güner Başaytaç, Şakir Musallı, Güneş Başaytaç.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları