Yılbaşı ağaçlarında gizli tehlike ortaya çıktı 'Bir tek o yöntem koruyor'

Yılbaşı ağaçlarında gizli tehlike ortaya çıktı 'Bir tek o yöntem koruyor'
Yılbaşı süslemelerini sevenlere kötü haber… Uzmanlar astımı, alerjiyi tetikleyen yılbaşı ağaçları konusunda uyarıyor.

Yeni yıl gelirken evleri süslemek, yılbaşı ağacını evlerde konumlandırmak çok moda. Hatta çok eski bir gelenek olarak yabancı ülkelerde sıklıkla kullanılan bu uygulama, son yıllarda ülkemizde de popülerleşmiş durumda. Ancak yılbaşı ağaçlarında gizli bir tehlike söz konusu.

Milliyet’te yer alan habere göre Avusturalyalı alerji uzmanı Prof. Sheryl van Nunen, ‘yılbaşı ağacı sendromu’ diye bir tehlikeden söz etti. Hem yapay hem de gerçek ağaçlar ile ortaya çıkabilen bu sendrom özellikle astım hastaları için bir hayli tehlikeli olabilir.

hapsir2.jpg

GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK, ASTIM KRİZLERİ YA DA GÖZ AĞRILARI VARSA…

Nunen konuyla ilgili sözlerinde, “Yılbaşı ağacı sendromu, hem yapay hem de gerçek ağaçlarla ortaya çıkabilir. Bu ağaçlarla üzerlerindeki süslemelerin barındırdığı küflerle tozlar hırıltıya, öksürüğe, hapşırığa, astım krizlerine, saman nezlesine, uyku bozukluğuna ve göz ağrılarına neden olabilir” ifadelerini kullandı.

TEK BİR ÇÖZÜMÜ VAR

Yılbaşı ağaçlarının toz, küf, polen ve benzeri yabancı maddeleri tutarak sağlığa zarar verdiğini söyleyen Nunen, alerjisi ve astımı olanları uyardı.

yilbasi5.jpg

Bu türden bir zararın sizi etkisi altına almaması için yılbaşı ağacının ister yapay isterse gerçek olsun yıkanmaları gerektiğini söyleyen profesör, sözlerine şöyle devam etti:

“Aslında sahte ağaçlar, gerçek olanlara göre sağlık açısından daha güvenli bir alternatif. Ama sahte ağaçlar da yıllarca kullanıldığında çıplak gözle görülemeyen toz ve küf biriktirebilir. Yıllardır kullandığınız süslemeler de tozlar nedeniyle sizi riske atabilir.”

hapsir1.jpg

Hastalığa neden olabilecek sağlık sorunlarından korunmak için yılbaşı süslerinizi ve ağaçlarınızı yıkayabilirsiniz. Aksi halde bu süsleri kullanmak riskli olabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.