27 yaşındaki hastanın beyni 40 yıl yaşlandı 'Doktor gözlerine inanamadı sosyal medyasında paylaştı'

27 yaşındaki hastanın beyni 40 yıl yaşlandı 'Doktor gözlerine inanamadı sosyal medyasında paylaştı'
Sosyal medyada 27 yaşındaki hastasının tomografisini paylaşan doktor, binlerce takipçisini şaşkına çevirdi. Kötü alışkanlıkları olan hastanın beyin hasarı gözler önüne serildi.

Sosyal medyada vatandaşları bilgilendirici içerikler paylaşan doktor Mehmet Emin Adin, son paylaşımıyla takipçilerini büyük bir endişeye düşürdü. Sosyal medya kullanıcılarının binlerce yorum yaptığı gönderide 27 yaşındaki hastanın 3 yıllık tomografisinde 40 yıllık hasar görüldü.

BAĞIMLILIKLARI 40 YIL YAŞLANDIRMIŞ OLABİLİR

Doktor Adin, sosyal medyada paylaştığı tartışma yaratan tomografi görüntüsündeki hasarın nedeninin net olarak bilinmediğini ifade etti. Ancak hastanın sahip olduğu alkol, sigara ve madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklar, bu alışkanlıklardan birine sahip olanlar tarafından endişeyle karşılandı.

beyin-tomografisi.jpg

Doktor, hastanın 3 yıl arayla çekilen iki tomografi görüntüsünü karşılaştırmalı olarak paylaştı. Görülen hasarın 70 yaşındaki kişilerle benzerlik gösterdiğini belirten Adin, sosyal medyanın gündemine yeni bir tartışma soktu.

İKİ TOMOGRAFİ FARKI ORTAYA KOYDU

Sosyal medyada takipçilerine vahim durumu paylaşan doktor, 27 yaşındaki hastanın üç yıl arayla çekilen tomografilerini karşılaştırıp yorumladı.

Adin şu ifadeleri kullandı:

“27 yaşındaki hastanın üç yıl arayla çekilen beyin görüntüsü (soldaki BT 24, sağdaki 27 yaş). Uzun süreli esrar (yasal), sigara ve alkol kullandığını söyleyen hastanın beyni 70 yaşındaki gibi, üç yılda resmen erimiş. Başka bilinen bir hastalığı yok. Görüntü beni çok şaşırttı.

İki görüntü üst üste konduğunda aradaki dramatik fark net görülüyor. Siyah alanlar beyin omurilik sıvısı içerirken (beynin su içeren sarnıçları olarak bilinir), gri gördüğünüz alanlar beyin dokusu. İkinci görüntüde beyinde su miktarı artışı, yani erime, çok bariz anlaşılıyor.”

kotu-aliskanlik.jpg

‘NADİR GÖRÜLEN ŞAŞIRTICI TABLO’

Doktorun gönderisine gelen çok sayıda yorum, endişeleri gözler önüne serdi. Bunun üzerine Adin’den başka bir açıklama daha geldi. Adin, “Arkadaşlar, yukarıdaki görüntüyü paylaşma sebebim çok nadir şaşırtıcı bir tablo olmasıydı, yazının herhangi bir yerinde bu durumun kesin sebebi şudur gibi bir ifadede bulunmadım. Biyopsi yapılmadığı için kesin sebep bilinmiyor, ama bu hastalara rutinde biyopsi de yapılmıyor.” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyayı aktif olarak kullanan doktorlardan Prof. Dr. Güner Sönmez ise Adin’in tartışma yaratan tweetini alıntılayarak, "Esrar kullanımına bağlı beyinde oluşan küçülme. Bu sadece zararlardan biri. Uyuşturucu felakettir. Bazı filmlerde havalı ve keyifli bir şeymiş gibi gösterilmesine kanmayın. Uyuşturucu tacirlerine nefes aldırılmamalı." dedi.

doktor2.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.