Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

'Yeni ufuk' dergisiyle yeni ufuklara doğru…

Aylık eğitim ve kültür dergisi ''yeni ufuk'', Nisan 2023 tarihli 105. sayısında dosya olarak "Türk vatanında egemenlik Türk''ündür" konusunu seçti. Derginin arka kapağında ölüm yıldönümü nedeniyle Alparslan Türkeş''in fotoğrafı yer alıyor.

Ali Kızgınoğlu, "Millî Egemenlik, Demokrasi ve Hürriyet" başlıklı makalesinde ''demokrasinin doğası gereği demokrasiye katılanların iradelerinin hür olması gerektiğini'' ifade ederken, "Peki hür irade ne demektir?", "İrade nasıl hür olur?", "Bir konu hakkında karar vermenin bileşenleri nelerdir?", "Karar verme süreci nasıl işlemektedir?", "Karar verirken insan, hangi bağlayıcı unsurları taşır, hangi seçenekler arasında tercih yapar?" sorularını yöneltiyor ve yanıtını yine kendisi veriyor.

yeni ufuk''un ilk yazısı Seyran Şahin''e ait. Şahin, ''Türk tasavvuf anlayışında alperenlik ruhu''nu anlatırken şöyle diyor: "Türk''ün bütün bir tarihinden, dilinden, dininden, kültüründen çıkardığı ve gelişerek süregelen bir ruh ve tasavvur algısının yalnızca bir yansımasıdır. Bu tasavvur anlayışının insana yüklediği şahsiyet kavramının karşılığı, tasavvufta olgun insan ''kâmil insan'' olarak nitelendirilmiştir. En başta bu şuurla insanlığa hizmet etme yolunda olan tasavvuf ehlileri, ideal bir insanın örneğini teşkil etmişlerdir."

Seyran Şahin makalesinde, Hoca Ahmet Yesevi''yi örnek veriyor. Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre gibi Türk tasavvuf büyüklerini anımsatıyor. Alp ve erenlik kavramlarının birleşiminden doğan cevherin Türk''ün öz suyunu oluşturduğuna değiniyor. Alperenler ve vasıflarını ise Dündar Taşer''in ifadelerini alıntılayarak okura sunuyor.

Derginin ikinci makalesini kaleme alan Açelya Özdemir, "Şahsiyet ve aile" konusuna değiniyor ve konuyu ''Ahlak ve Din'', ''Kültür'', ''İdeoloji'', ''Benlik'' ara başlıkları altında inceledikten sonra ''Sonuç'' bölümüyle yazısını noktalıyor.

Süleyman Türkeş Dedeci ise makalesine "Rağmenlere Rağmen Türk Milliyetçiliği" başlığını koymuş. Dedeci burada, Türk milliyetçiliğini, Türk milliyetçilerini ve ülkücüleri tahlil ediyor. "Neden rağmenlere rağmen diyoruz" sorusuna cevap veriyor.

yeni ufuk''un yazarlarından Yağmur Kaban yazısına duygu dolu bir başlık atmış: "Beni öldürende yoktur din iman!" Kaban, makalesinde şehit öğretmen Aybüke Yalçın''ı, 12 Eylül öncesi Adana''da şehit edilen altı öğretmeni, Fırat Çakıroğlu ve daha birçoklarını anımsatıyor.

Alparslan Cengiz, "İstikbalin Parlak Yıldızlarına" başlığını koyduğu yazısında geleceğin idealist Türk çocuklarına değiniyor. Ali Kerem Akdağ "Medeniyet var etmek ve Türk kültürü" başlıklı makalesinin ilk bölümüyle sayfalarda yer alıyor.

Dergide ayrıca ahirete göç etmiş Türk fikir adamlarından Ziya Gökalp, Peyami Safa, Yusuf Akçura, S. Ahmet Arvasi''nin yazılarına yer veriliyor.

yeni ufuk dergisi ''mefkure mektebi''ne ait. Derginin imtiyaz sahibi Mehmet Nuri Serbest, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Berkan Sözer, Genel Yayın Yönetmeni Hasan Oktay. Ali Kerem Akdağ editörlük görevini üstlenirken, yayın kurulunda Sabiha Yıldırım, Mine Gülat, Naile Mert, Ceren Yüksel yer alıyor.

Esen kalın.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları