Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

yeni ufuk dergisi yine dopdolu

Aylık Eğitim ve Kültür Dergisi yeni ufuk, Mayıs 2023 tarihli 106. sayısının ön kapağından "Türk'üz Ezelden Ebede Varız" diye birilerine seslenirken, derginin ilk yazısı "Sekülerizm Üzerine" başlıklı makalesiyle Nehir Çelikkollu'ya ait. Çelikkollu, yazısının ilk bölümüne başlarken Durmuş Hocaoğlu'nun sekülerizmi "Batı'yı Garp yapan dünyevileşme meselesi" olarak tanımladığını belirtmektedir.

Enes Çubuk, Türk Düşünce Tarihinin önemli akımlarından 'Osmanlıcılık Düşüncesi'ni ele alırken, Osmanlıcılık fikrinin esas olarak Fransız İhtilali'nden sonra ortaya çıktığını anımsatmakta ve konuyu "Düşüncenin gelişimi", "Osmanlıcılık fikrinin savunucuları", "Meşrutiyet'e geçiş", "Meşrutiyet'ten İlk Osmanlı Meclisine", "Kanun-i Esasi" ara başlıkları altında incelemektedir.

Enes Çubuk, makalesinin son bölümünde "Osmanlıcılık Fikrinin Başarıları ve Başarısızlıkları" üzerine bir değerlendirme yapmaktadır. Çubuk'a göre, Osmanlıcılık fikrini zayflatan ilk büyük etki 1878 Osmanlı-Rus Savaşı ve bu savaşın sonuçlarıdır. Savaş sırasında Osmanlı egemenliğinde yaşayan Hristiyanların Müslümanlara kötü davranmaları, Müslüman halkta Hristiyanlara karşı sert bir tepkiye neden oldu. 1860'tan sonra benimsenen ve 2. Abdülhamit tarafından desteklenen Osmanlıcılık ideolojisi, Balkan Savaşı'ndan sonra imparatorluk sınırları içinde patlak veren bağımsızlık mücadeleleri sonucu geçerliliğini tamamen kaybetti.

Süleyman Türkeş Dedeci ise "Sağlam Toplumun İnşası" üzerine bir makale kaleme almış. Dedeci, Yahya Kemal'in 'kökü mazide atiyiz' sözünü anımsatırken, "İdeal olan toplum düzeni de böyledir aslında. Mazisini bilen, tarih şuuruna ermiş köklerine sahip çıkan zamanda sıkışıp kalmamış bir toplum" ifadelerini kullanmakta, ailenin önemine değinmekte, "Çocuk eğitimini büyük oranda gözlem yoluyla gerçekleştirdiği için" en büyük görevin anne ve babalara düştüğünü ifade etmektedir. Türkeş Dedeci ayrıca Türk toplumunda ailenin tarihteki yerini anlatmakta, Dede Korkut Hikâyelerinde rastladığımız aile kurumundan örnekler vermektedir.

yeni ufuk dergisinin çıkmasında emeği geçen Ali Kerem Akdağ da "Medeniyet Var Etmek ve Türk Kültürü-2: Batı Medeniyeti" başlıklı yazısında Batı medeniyetini incelemekte ve şöyle demektedir: "Batı medeniyeti bizi uzunca süredir tesiri altında bırakmıştır. Sonunda bizde kalıcı bozulmalar yaşanmıştır."

Akdağ makalesinde, "Bizim üzerimizde bunca değişikliğe sebep olan Batı medeniyetini ve kendi medeniyetimizi anlamak için bu kültürlerin etkilerini anlamamız gerektiğini" anlatmaktadır. "Bu medeniyeti incelemek için de kaynakları tasnif etmemiz icap ediyor" diyen Akdağ, konuyu "Felsefi kaynaklar","Siyasi kaynaklar", "Dini kaynak" ara başlıkları altında incelemektedir. Akdağ, makalesinin sonunda "Bir sonraki yazıda kendi medeniyetimizin kaynaklarına inmeye çalışacağız" diyerek yazı konusu hakkında okura bilgi vermektedir.

Nail Kocabay "100 Yıl" başlıklı yazısında imparatorluğumuzun 700. yılının 1999 Marmara Depremi dolayısıyla gereği gibi tartışılıp anlaşılamadığını belirtirken, "29 Ekim 1923'te ilan edilen cumhuriyetin 100. yılında olduğumuzu" anımsatmakta, makalesini şu sözlerle tamamlamaktadır: "Milletlerin payidar olmalarında en kuvvetli amil, fertlerin milletlerine bağlılıklardır."

Seyran Şahin de ülkücü edebiyatın önemli isimlerinden Emine Işınsu (1938-2021) hakkında kaleme aldığı makalesine "Emine Işınsu'nun Hacı Bektaşı'nda şeriat kapısından tarikata varanlar" başlığını koymuş. Şahin, yazısına büyük Türk mutasavvıfı Hacı Bektaş Veli'nin "Âdem, Tangrı'ya kaç makamda irer, anı bildürür" sözüyle başlamaktadır.

Genç ülkücüler, her sayıda olduğu gibi yine yeni ufuk'un sayfalarını yıllar önce ahirete göç eden Ziya Gökalp, Yusuf Akçura ve S. Ahmet Arvasi'nin makaleleriyle süslemişler. Gökalp "Türk Ailesi", Yusuf Akçura "Hüseyinzade Ali Bey", S. Ahmet Arvasi "İstismarın Sebebi Mülkiyet Değildir" başlıklı makaleleriyle yer almaktadır.

Derginin arka kapağında ise bir süre önce kaybettiğimiz bestekâr Bozkurt İlham Gencer'in fotoğrafı yer almaktadır.

Derginin imtiyaz sahibi Mehmet Nuri Serbest, sorumlu yazı işleri müdürü Berkan Sözer, genel yayın yönetmeni Hasan Okyay'dır.

Bir sonraki yazıda yeni ufuk dergisinin 108. sayısını tanıtacağız. Kapak dosyasının konusu "Ahi Teşkilatı". Konuyla ilgili makale Ayşe Karan'a ait.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları