Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Yeni Turan gazetesi kitap haline getirildi

Azerbaycanlı yazar Sevil İrevanlı ile Atilla Jorma''nın birlikte kaleme aldığı Turan Yolunda Mehmet Sadık Aran adlı eser doğu kütüphanesi yayınlarından çıktı. Kitap, Aran''ın Helsinki''de 1931-33 yıllarında yayımladığı Yeni Turan gazetesinde çıkan Türkçe yazıların transkipsiyonuyla Fince yazıların tercüme edilmiş tam metnini ihtiva ediyor.

Sevil İrevanlı, 1917 yılından itibaren Azerbaycan''ın millî istiklaline kavuşması yolundaki mücadeleye katılan Mehmet Sadık Aran''ın 125. doğum yıldönümü nedeniyle bu kitabın hazırlandığını belirtiyor. Bir vefa olarak hazırlanan kitapta "Mehmet Sadık, Yeni Turan gazetesinde Türklük-Rusluk mücadelesinde Rusların vicdanları ürperten, insan ruhunu kemiren zulüm ve vahşetlerini kırbaç ve süngü kullanarak aydın Türk kütlesini kafile kafile Sibirya ve Solofka çalışma kamplarına yollayarak orada bin türlü vahşet ve işkenceye maruz bıraktıklarını o yıllarda korkmadan yazabildiğine" dikkat çekiliyor.

*

Turan Dergisi Yazı İşleri Müdürü Erol Cihangir, Mehmet Sadık Aran ismini ülkemizde kaç kişinin bildiğinin oldukça meçhul olduğunu belirterek "Millî mefkurenin meşalesinin taşıyıcıları yaşayanlar olsa da, o meşalenin ruhuna ateş üfleyenler daha çok unutulanlar olduğunu" ifade ediyor.

Cihangir, Mehmet Sadık Aran hakkında şu ifadeleri kullanıyor: "Sadık Aran''ı gerek hatırasını yâdetmek, gerekse millî mefkurenin tahakkuku yolunda onun vatanperver hamiyyeti yolunda cansiparane mücadelesinin gelecek nesillere örnek olması açısından gün yüzüne çıkarmanın bir borç olduğu kanaatindeyiz. Bu borcu Finlandiya''dan iki dost ve ilim erbabı saygıdeğer Sevil İrevanlı ve Atilla Jorma, Sadık Aran''ın memleketimizde pek de bilinmeyen Yeni Turan gazetesini toplayıp, neşre hazırlamakla gerçekleştirmiş bulunmaktadırlar. Elbette Mehmet Sadık Aran''ın yayıncılık ve yazıcılık hayatı sadece Yeni Turan gazetesinden ibaret değildir. Türkiye''de pek çok dergide yazıları, şiirleri ve kitapları yayımlanmıştır."

Erol Cihangir, Mehmet Sadık Aran''ın kaleme aldığı yazılarda unutulmuş yahut unutturulmaya çalışılan Türk kültür unsurlarını gelecek nesillere aktarmaya çalıştığını ifade ediyor.

*

Yeni Turan gazetesinde çıkan tüm haber ve şiirler kitapta yer alıyor. Bazı haber başlıkları şöyle:

"Finlandiya Türkleri, Yeni Turan''a Ankara''dan Mektup, Kudüs''teki Kongre-Hiç bir İslam memleketinden resmî murahhas gitmedi, Azerbaycan Kan İçinde, Türk Ellerinde Kanlı Hadiseler, Azerbaycan Türklerinin İstiklal Mücadelesi, Helsinki''de Azerbaycan Günü, Turan Ocağı, Türk Ellerinde Rus Vahşeti, Şarkta Bolşevizmin İflası.

*

Kitapta ayrıca Yeni Turan Fince Variantı yer alıyor.

Esen kalın.

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları