Yedi aydır küresel gıda fiyatlarındaki azalma Türkiye'yi etkilemedi

Yedi aydır küresel gıda fiyatlarındaki azalma Türkiye'yi etkilemedi
Tarım Örgütü (FAO), gıda fiyatlarının dünya genelinde yedi ay üst üste azaldığını açıkladı. Ancak Türkiye'de gıda fiyatları artmaya devam ediyor. Bu durum, Türk halkının alım gücünü ve gıda güvenliğini olumsuz etkiliyor.

FAO’nun gıda fiyat endeksi şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,7 azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 geriledi. DW Türkçe’nin bildirdiğine göre FAO endeksi emtia piyasalarındaki değişimleri yansıtıyor. Bu yüzden fiyat düşüşlerinin tüketicilere ulaşması biraz zaman alabilir. Tahıl fiyatları şubatta ocak ayına göre yüzde 5, geçen yılın şubat ayına göre yüzde 22,4 azaldı. Tahıl fiyatlarının Güney Amerika’daki bol hasat beklentisi ve Ukrayna’nın rekabetçi teklifleri nedeniyle gerilediği belirtildi.

TÜRKİYE’DE İSE TAM TERSİ

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon, özellikle gıda fiyatlarında büyük bir artışa neden oluyor. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, şubat ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,53 oranında yükseldi. Yıllık enflasyon ise yüzde 67,07 seviyesine çıktı. Şubat ayındaki yüzde 4,53'lük aylık enflasyonun 2,03 puanlık kısmı gıda ve alkolsüz içecekler grubundan kaynaklanırken, yıllık enflasyonun 18,5 puanlık bölümü de bu gruptan geldi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.