Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Yabancıların kaleminden Türkler

Ahmed Djevad, yabancıların, özellikle batı ülkeleriyle Amerikan halkının Türkleri yanlış tanıdığını belirterek şöyle der: "Türk milleti hakkındaki umumi kanaat şudur: Türk halkı bütün tarihi tahrip ihtirasından ilham alan kanlı fetihlerden ibaret olan ve mutaassıbane tahakkümü altında tuttuğu Hıristiyan kavimleri baskı ile idare eden barbar ve hunhar bir halktır."

Türklerin siyasi ve idari teşkilatlarıyla içtimai hayatlarını teferruatıyla anlatan ve kolaylıkla okunabilecek yüzlerce eser ve vesika olduğuna değinen Djevad, "Büyük bir maziye sahip bu milletin merkezi Afrika'nın bir kabilesi gibi telakki edilmesindeki dev hatayı ve hakikat katilliğini anlamak için bu eserlere şöyle bir bakmak kafidir."

Djevad, birçok iftiraya maruz kalan Türk milletinin özelliklerini anlatmak için "Türkiye'ye gelmiş veya ikamet etmiş yazarların neşrettikleri kitaplardan alınan parçalardan" bir derleme hazırlayarak adına "Yabancılara Göre Eski Türkler" adını koymuştur. Tercümenin aslı 1919 yılında İstanbul'da yayınlanmış olup sonraki baskı tarihi 1969, 1974, 1978 yıllarıdır. Yağmur yayınları tarafından neşredilen yapıt 216 sayfadır.

Yayınevinden yapılan açıklamada şöyle deniyor: "1919 yılında Türkiye Milli Kongresi tarafından İstanbul'da Fransızca olarak yayınlanan bu eseri Prof. Ah. Djevad derlemiştir. Türkiye ve Türkler hakkında bizzat yabancıların yazdıkları eserlerden meydana getirilen bu kitap, hakikatı inkâr etmiyecek kadar gözleri kararmamış tarafsız yabancıların görüşlerine yorum yapmadan sunulmaktadır."

İnsanlığa ilim ve medeniyet öğretmiş, müsamahanın en güzel örneklerini vermiş Türk milletinin düşmanlarının bugün de iftiralarına devam ettiği belirtilen açıklamada, "Eser onlara ve gerçeği öğrenmek isteyenlere en güzel rehber olacaktır." ifadeleri kullanılıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları