Yabancı yatırımcının hisse satışı rekor kırdı '9 hafta sonra bir ilk'

Yabancı yatırımcının hisse satışı rekor kırdı '9 hafta sonra bir ilk'
Merkez Bankası haftalık menkul kıymet istatistik verilerine göre yabancı yatırımcılar hisse satış rekoru kırdı.

Merkez Bankası haftalık menkul kıymet istatistik verilerinde yabancı yatırımcılar 5 Ocak ile biten haftada 300 milyon dolarlık hisse senedi, 45.9 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi satışı gerçekleşti.

9 haftadır aralıksız TL varlıklara giriş yapan yabancı yatırımcı yoğunluğu ilk haftayı durgun kapattı. Aynı şekilde Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistikleri verilerine göre ise 5 Ocak haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış şekilde 723 milyon dolar arttığı kaydedildi.

borsa-121.jpg

HİSSE SATIŞINDA GERİ ÇEKİLME YAŞANDI

Yılın son 9 haftası yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasındaki net girişi 2 milyar dolara yaklaşırken, DİBS’teki net girişi ise 1.5 milyar dolara kadar geldi. Yılın ilk haftasında Borsa İstanbul endeksleri dalgalı bir izlenim gösterdi. Merkez Bankası verileri bu kısa haftada yabancının 299.7 milyon dolar net hisse senedi satışı yaptı. Yabancının hisse senedindeki stok miktarı da 29 Aralık 2023'teki 29 milyar 536 milyon dolardan 5 Ocak haftasında 29 milyar 196,6 milyon dolara kadar çekildi. DİBS'te de yapılan 45.9 milyon dolarlık net satışın ardından yabancının DİBS stoku 29 Aralık 2023 haftasındaki 2 milyar 637,3 milyon dolar seviyesinden 2 milyar 517,5 milyon dolar seviyelerine kadar geriledi. Yabancı yatırımcı ise geçen hafta şirket borçlanma senetlerinde 11.1 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi. Bu şekilde yabancının şirket borçlanma senetleri stoku 56.2 milyon dolardan 66.6 milyon dolara geldi.

340 MİLYON DOLAR ARTIŞ SAĞLANDI

Döviz mevduatının parite etkisinden arındırılmış olarak haftalık para ve banka istatistikleri de yurtiçi yerleşiklerinde büyük bir artışın yaşandığı ortaya çıktı. Verilere ışığında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 723 milyon dolar seviyesine kadar geldi. Bu yükselme yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin 5 Ocak haftasında dolar cinsi döviz mevduatını 256 milyon dolar arttırması etki ettiği anlaşıldı. Gerçek kişilerin, Euro cinsi döviz mevduatının dolar karşılığı parite etkisinden arındırılmış olarak 96 milyon dolar arttı. Kıymetli maden depo hesapları parite etkisinden arındırılmış olarak 122 milyon dolar seviyesinde bir azalma yaşandı. Tüzel kişilerin dolar cinsi döviz mevduatı 53 milyon dolar düşüş yasansa da Euro cinsi döviz mevduatının dolar karşılığı parite etkisinden arındırılmış olarak 340 milyon dolar artış sağladı.

borsaaa.jpg

MERKEZ BANKASI DÖVİZ KAYBETTİ

Merkez Bankası haftalık verilerine göre geçen hafta hem uluslararası rezervler hem de toplam rezervlerde büyük kayıplar yaşadı. Veriler ışığında Merkez Bankası net uluslararası rezervleri 5 Ocak itibarıyla 2 milyar 689 milyon dolar düştü. Bir önceki hafta 34 milyar 948 milyon dolar olan uluslararası rezervler 32 milyar 259 milyon dolara kadar çekildi. Net uluslararası rezervler 22 Aralık haftasında 40 milyar dolar zirvesini aşarak rekor kırmıştı. Merkez Bankası toplam rezervleri de, 5 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 449 milyon dolar düşüşle 139 milyar 612 milyon dolara seviyelerine geriledi. 5 Ocak itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 857 milyon dolar düşüşle 91 milyar 973 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervler, 29 Aralık'ta 92 milyar 830 milyon dolar seviyesinde izlenim gösterirken altın rezervleri 593 milyon dolar azalarak 48 milyar 231 milyon dolardan 47 milyar 638 milyon dolara indi.

KKM YENİ YILA HIZLI BAŞLADI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerinde ise kur korumalı mevduat hesapları 5 Ocak ile biten haftada bir önceki haftaya göre yaklaşık 50 milyar lira gerileyerek 2 trilyon 576 milyar 458 milyon lira seviyesini gösterdi. Bu şekilde KKM hesaplarında 6 haftanın en hızlı çözülmesi yaşandı. Merkez Bankası yeni yılla birlikte TL kaynaklı kur koruma hesaplarının açılmayacağına yönelik bir karara imza atmıştı. Haftalık verilere göre bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 31 milyar 707 milyon lira yükselerek 11 trilyon 661 milyar 959 milyon lira seviyelerine geldi. Bankacılık sektöründe toplam mevduat ise bankalar arası dahil geçen hafta 162 milyar 821 milyon lira düşüş yaşandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.