Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Veli Şirin'den 'öğretici-pedagojik- tarih kitabı

Toplum olarak "siyaset, din ve tarih" üzerine konuşmayı seven bir yapımız var. Birkaç kişi bir araya geldiğinde mutlaka bu üç konudan biri hakkında sohbete başlar. Bilen bilmeyen herkes kendine göre yorumlarda bulunur. Biz bugün köşemizde bir tarih kitabından bahsedeceğiz. Bilindiği gibi tarih biliminin özelliği "tarafsız, objektif, belgelere" dayalı olmasıdır. Biz bu niteliklere bağlı olarak kaleme alınan tarih öğretmeni Veli Şirin'in "İlk Müslüman Türk Devletleri" adlı eserini tanıtacağız. Şirin, 215 sayfalık yapıtında Türk devletlerini siyasi ve kültürel açıdan ele alıyor.

*

Veli Şirin, eseri yazma amacını anlatırken, toplumun çoğunun kolayca okuyup anlayıp bitirebileceği hacimde dipnot ve akademik kaygılarla karmaşıklığa boğulmamış tarih kitaplarına ihtiyaç olduğunu belirtiyor. İşte bu sebeplerden dolayı, liselere tarih kitabı hazırlayan, yani pedagojik/öğretici yanı ağır basan tarih yazarlığı olan bir yazar olarak bu eseri hazırladığını anlatan Şirin, "Türklerin Müslüman olması ile başlayıp, Osmanlı dönemine kadar süren şan ve şereflerle dolu olan tarihimizin bu bölümü 'Millet-i Hâkime' olan Müslüman Türk Milletinin (750-1299) 550 yıl süren ömrünün hikâyesidir Bu bizim hikâyemizdir" ifadelerini kullanıyor.

*

Kitap üç bölüm halinde hazırlanmış olup "İlk Müslüman Türk Devletleri" başlığı altında 'Tolunoğulları, Akşitler (Ihşıdiler), Gazneliler, Büyük Selçuklular ve Bağlı Devletler'in arasında olduğu birçok Türk devleti hakkında bilgi veriliyor.

İkinci bölüme "Türkiye Tarihi" başlığı konurken burada "Anadolu'nun fethi, Anadolu'nun Türkleşmesi, Türkiye'de kurulan ilk Türk devletleri" hakkında bilgiler yer alıyor.

Üçüncü bölüme "Türk Dünyası" başlığı verildiğini görüyoruz. Burada "Cengiz ve Moğol Devleti, Timurlular, Karadeniz'in kuzeyindeki siyasi gelişmeler, Türkistan, Hindistan ve İran'daki gelişmeler, Kültür ve Medeniyet" gibi ara başlıklar görülüyor. Eser, Sözlük, Kronoloji, Kaynakça ve Haritalar ile sona eriyor.

*

Biz kitabı okuduk ve beğendik.

Gönüldaşların da seveceğini düşünüyoruz.

Kitabın "Takdim" yazısı ise Hayrullah Başer'e ait.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları