Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Türkolog Attila Jorma'ya armağan

Türk bilimi üzerine yerli ve yabancı birçok bilim adamı tarafından yüzlerce çalışma yapılmıştır. Bu arada bazıları hakkında Armağan Kitaplar hazırlanmıştır.

Arkadaşlar, "Türkolojiye Adanan Bir Ömür Attila Jorma Armağanı" adlı bir eser elime tutuşturdular. Resim ve fotoğrafların yer aldığı 712 sayfalık kitapta, birçok Türkolog ve akademisyenin Jorma''nın fikirleri ve eserleri ile çeşitli konularda kaleme aldıkları ilmi yazılar yer almaktadır.

*

Editör Özlem Demirel''in, elli yıldır Türkoloji alanında çalışmalar yapan Attila Jorma''nın doğumunun 70. yılı anısına hazırladığı eser üç bölümden oluşmaktadır. İlkinde Jorma ve  çalışmaları kısaca şöyle anlatılmaktadır: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 1982''de mezun oldu. Türkoloji alanında çalışmalar yaptı. 2010 yılından beri Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde Doğu Avrupa Türk Kavimleri Tarihi dersini; Azerbaycan bölümünde Horasan Türkçesi ve Azerbaycan Dialektolojisi derslerini verdi. Öğrencilerine Güney Azerbaycan ve Irak Türkmenleri konulu tezler hazırlattı.

İkinci bölüm ise "Attila Jorma hakkında yazılanlar" başlığını taşımaktadır. Burada Afşar Çelik, Rövşen Guliyev, İsmail Yakup, Hayriye Süleymanoğlu''nun yazıları ile Doç. Dr. Sona Çarkez''in şiirleri yer almaktadır.

Kitabın üçüncü bölümüne "Makaleler" başlığı konurken, Prof. Dr. Ahat Andican''ın "Orta Çağdan Günümüze Türk, Türkiye ve Türkistan kavramlarıyla ilgili değişen algılar ve uygulamalar" başlıklı yazısıyla başlamaktadır. Andican, "Türkistan ve Türkiye kavramlarının tarih sahnesine çıkışı", "Bizans tarih yazımında Selçuklu ve Osmanlılara ilişkin Türk kavramının kullanımı" gibi birçok ara başlık altında konuyu incelemektedir. Siyaset uzmanı İsmail Cingöz "Yeni Dünya sisteminde Türk dünyasının yeri" üzerine bir yazı kaleme alırken, Azerbaycan Türklerinden dil bilimci Ramiz Asker "Azerbaycan''da Türkolojinin kısa tarihi" hakkında bilgi vermektedir.

*

Hacettepe Üniversitesinde Türk Dili alanında doktora yapan Özlem Demirel, hazırladığı "Attila Jorma Armağanı" adlı kitap için ayrıca "Tarihte Tezkiretül''-Evliyâ tercümeleri ve Millî Kütüphane A-4983 numaralı nüshanın dil özeliklerinin incelenmesi" konulu bir makale kaleme almış. Demirel, "Çalışmamız Oğuz yazı dilinin XIII-XVI. yüzyıllar arasındaki dönemi ile Batı Türk yazı dili ve edebiyatı çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır" ifadelerini kullanıyor.

Sevil İrevanlı ise eşi Attila Jorma hakkında hazırlanan kitaba "Adlandırma ve yazım sorunları" başlıklı makalesiyle katkıda bulunmuş. Sevil İrevanlı''nın Türkiye''de yayımlanan "Türk Dünyası Yazıları" ve Ermenilerin yaptığı soykırımdan bahseden "Kafkaslardaki Kıyım ve Sürgünler" adlı iki yapıtı bulunmaktadır.

*

Hukukçu, yazar Prof. Dr. Fethi Gedikli "Bir örnek üzerinden büyü bozma veya karşılıknâme edebiyatı" üzerine yazarken, bu alanda kaleme alınan yayımlar hakkında bilgi vermektedir.

Türkolog, Dil bilimci Yusuf Gedikli, "1283 Nolu Tibetçe el yazmasında geçen kavim, boy, kişi, unvan ve yer adları" üzerine bir makale kaleme almıştır. Tibetçe el yazmasının 1908 yılında Tun-huang''da Pelliot tarafından bulunduğunu belirten Yusuf Gedikli''nin verdiği bilgi şöyle: "Makalemizde metinde geçen bütün (60 adet) halk, yer, kişi, unvan adları üzerinde durulmuş, bazıları çözüme kavuşturulmuştur."

*

Özlem Demirel''in hazırladığı "Türkolojiye Adanan Bir Ömür Attila Jorma Armağanı" Kutlu yayınevi tarafından Ekim ayında yayımlandı.

Esen kalın.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları