Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Türkmen basını hakkında bazı notlar...

Türk ulusu ve kültürüne hizmete ömrünü adayan idealist kişiler her zaman vardır. Bunların yaptıkları hizmetleri ve geride bıraktıkları eserleri korumak, tanıtmak da bir görevdir. Biz bu ulu kişilerin adının yaşatılması, cadde ve sokaklara adlarının verilmesi, aramızdan ayrılanların yapıtlarının yeniden yayımlanarak çok sayıda okura ulaştırılması taraftarıyız.

Irak Türklerinin edebiyat ve halk kültürü araştırmacısı Ata Terzibaşı da, Türkmen toplumunun tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla bilinmektedir.

İstanbul'da kurulan Kerkük Vakfı ise, Türkmen toplumunun tarih boyunca edindiği zengin kültür mirasını tanıtmak amacıyla yıllardır faaliyet yürütmektedir. Vakıf, 2005 yılında Ata Terzibaşı'nın "Kerkük Matbuat Tarihi" adlı eserini yayımlayarak Türkiye Türklerinin de Terzibaşı'nı tanımasına vesile olmuştur. Terzibaşı'nı tanıtan ülkemizde birçok kitap vardır. Bunlardan biri de, 2005 yılında Bilgeoğuz yayınlarından çıkan "Türk Sağı Sözlüğü" adlı eserdir.

Biz, daha önce tanıttığımız "Kerkük Matbuat Tarihi" adlı eserde yer alan "Cumhuriyet devrinde Kerkük matbuatı" bölümünden bazı bilgileri sizinle paylaşmak istedik.

*

Beşir gazetesi: Irak'ta, Cumhuriyetin 14 Temmuz 1958 tarihinde ilanından sonra Kerkük'te yayımlanan ilk gazetedir. Haftalık Türkçe-Arapça resimli edebiyat gazetesidir. Beşir'in ilk sayısı Salı günü 23 Eylül 1958 tarihinde, 26. son sayısı da Salı gününe rastlayan 17 Mart 1958 tarihinde çıkmıştır. Beşir'in imtiyaz sahibi kitapçı Mehmed Emin Asrî'dir. Sorumlu müdürü Av. Mehmed Hacı İzzet, Arapça kısmının yazı işleri müdürü Avukat Habib Hürmüzü idi. Ata Terzibaşı'nın yazıları gazetede yayınlandı. 

 Gavurbağı gazetesi: Krallık devri matbuatından olup Cumhuriyet devrinde de yayınını sürdürdü.

er Rebi' Mecmuası: Kültürel aylık dergidir. 14 Eylül 1960 tarihinde imtiyaz hakkı alındı, 6 Ağustos 1961 tarihinde durduruldu. Sahibi Danyal Davud Bünyamin, baş yazarı Timur Sahipkıran'dır.

en-Nahza gazetesi: Sahibi Abdülaziz et Talibi, sorumlu baş yazarı ise Musullu avukat Mehmed  Sıddık en-Nakkaş idi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları