Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Türkçenin karanlık günlerini yazdı

Dil bilimci, yazar, fikir adamı Necmettin Hacıeminoğlu, aslen Malatya Darendeli olmasına rağmen 1932 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'nun Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden 1959'da mezun oldu. Bitlis ve Osmaniye liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Türk dili asistanı oldu. 1969'da bir yıl Paris'te kaldı. 1972-1973 ders yılında Bağdat Üniversitesi'nde görevlendirildi. Burada Türkoloji bölümünü kurdu, ders verdi, Irak Türkleri üzerine dil araştırmaları yaptı. "Kutb'un Hüsrev ü Şirin'i ve Dil Hususiyetleri" adlı teziyle doktor, "Türk Dilinde Edatlar" adlı teziyle doçent, "Yapı Bakımından Türk Dilinde Fiiller" adlı teziyle profesör oldu.

Hergün gazetesinde fikir yazıları çıktı. Bir yazısından dolayı Sıkıyönetim Askerî Mahkemesi'nce tutuklandıysa da sonra serbest kaldı. Trakya Üniversitesi'ne profesör olarak tayin edildi. Burada Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kurdu, bölüm başkanlığı yaptı. İstanbul Üniversitesi'nde görev yaparken 1996 yılında emekli oldu.

Necmettin Hacıeminoğlu, Türkçeyle ilgili birçok yapıt kaleme aldı. Türkçe'nin gelişmesi için ömrü boyunca gayret gösterdi. Siyasi görüş olarak milliyetçi-ülkücü hareketi benimsedi. Gençliğin milli ve manevi duygularda yetişmesi için çabaladı. Bu konuda "Dokuz Işık'da Eğitim Sistemi", "Milliyetçilik-Ülkücülük-Aydınlar" adlı eserleri kaleme aldı. Türk aydını nasıl olmalıdır konusunda görüşlerini açıkladı. Aydın toplumuna yabancılaşmamalı görüşünü savundu. Türk Düşüncesi ve Türk Dili dergilerinde Türkçeyle ilgili yazdı. Ayrıca Türk Kültürü, Türk Yurdu, Milli Eğitim, Töre, Türk Edebiyatı, Hergün, Tercüman gibi gazete ve dergilerde yazıları çıktı.

Kaleme aldığı "Türk Dilinde Edatlar", "Milliyetçi Eğitim Sistemi", "Türkçenin Karanlık Günleri",  "Fuzûli", "Türkiye'nin Çıkmazları", "Yeni Bir Dünya", "Karahanlı Türkçesi Grameri" gibi eserlerini  Türk ulusuna emanet ederek 26 Haziran 1996 tarihinde Ankara'da uçmağa vardı. Kabri İstanbul'da Edirnekapı Şehitliğindedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları