Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Türk ulusu 'büyük' olmaya mecburdur

Türk fikir adamlarından Nevzat Kösoğlu, Türk milliyetçiliği ve Türk milletine ömrünü adayan değerlerimizden biridir. Söğüt, Töre, Ocak ve Türk Yurdu dergilerinde kaleme aldığı yazılarında, Türk toplumu, Türk devleti, Türk dünyası ve daha birçok konuda önemli tespitlerde bulunmuş bir Türk aydınıdır.

Erzurum'un İspir kazasında 1940 yılında doğan Kösoğlu, 2013'te uçmağa varmıştır. Bir yazısında, 'çetin günler yaşadığımızı' belirtirken sanki bu günleri anlatmaktadır. Bir zamanlar kılıcımız ve kafamızla temsil ettiğimiz medeniyetin çöktüğünü, ruh ve madde de bir yığın enkaz arasında bir başka medeniyetin haşin yüzü ile karşı karşıya kaldığımızı belirten Kösoğlu, bunun geçici bir şaşkınlığa yol açtığını ifade ederek "Küçük bir millet olsaydık, bu kadar şaşkın ve perişan olmazdık" diyor.

Türkiye'nin ve Türk ulusunun yine ataları gibi ilerlemeyi kendine gaye edindiğini, yüksek bir medeniyeti asırlarca yürütmüş bulunan Türk milletinin yine büyük olmaya mecbur olduğunu ifade eden Kösoğlu, bu 'mecburiyeti' kaderimiz olarak bilmemiz gerektiğini belirtiyor.

Büyüklüğün gerek fert ve gerekse millet için hangi muhtevada istenirse o yönde gerçekleştiğini belirten Kösoğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: "Biz tarihî maceramız itibariyle büyük görevler yüklenmiş, yüksek değerler taşımış bir milletiz. İnanç ve İlahi Nizam fikrine dayanan bir medeniyetin temsilcileriyiz. Bu medeniyeti yaratan ruhi muhtevalar garbınkinden çok değişiktir. Biz de tekniği doğuran manasında ilim ve her türlü maddi imkanlar yüksek beşerî ve ilahi değerlerin emrindedir. Bunun içindir ki medeniyetimiz, maddeten de en kudretli olduğumuz zamanlarda bile idare ettiklerimizi istismara yol açmamış, imkân vermemiştir. İdare ettiklerimize yüksek manevi hasletler, ilahi kıymetler ve hatta maddi imkanlar götürmekle kendimizi vazifeli bilmişiz."

Kösoğlu, gücünü sahip olduğu inanca dayalı imanından alarak insanlığa Müslüman ya da gayrimüslim demeden hizmet eden Türkler ile Batı medeniyetinin aldatıcı ışıkları altında sarhoş olan Avrupalı arasındaki farka değinirken şöyle demek istiyor: Birisi maddenin efendisi olup onu yüksek gayeler uğruna harcarken, Batı ise sahibi olduğu maddenin esiri olarak yüksek kıymetleri inkâra kalkışmıştır.

Nevzat Kösoğlu'na göre, Türk dünyası yeniden ayağa kalkacak, tüm milletlere her alanda öncü olacak, bu da insanlık için "yeni bir doğuş" olacaktır. Bu nedenle Türk aydınları, kendi kök ve kaynaklarından beslenerek bu doğuşu hızlandırmakla sorumludur.

*

Kösoğlu'nun yapıtları arasında "Kitap Şuuru", "Dündar Taşer", "Milliyetçilikte Yeni Arayışlar: Yahya Kemal Hayatı ve Düşünce Dünyası", "Peyami Bey: Hayatı ve Düşünce Dünyası", "Türk Olmak ya da Olmamak", "Millî Kültür, Mozaik Kültür ve Etnisite."  bulunmakta.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları