Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Türk Töresine dair…

Mehmet Doğan, kaleme aldığı "Türk'ün Güç Kaynağı -devlet baba geleneği-" adlı yapıtının ilk bölümüne "Oğuz Han töreye ad koyan milli kahraman" başlığını koyarken, burada Türk ırkının devlet baba geleneğini ve Oğuz Töresini inceliyor. Şüphesiz her milletin feyz kaynağı olduğunu, Türk milletinin feyz kaynağının ise Türk (Oğuz) Töresi olduğunu belirten Doğan, atalarımızın "her şey kalkar ama töre kalkmaz" sözünü anımsatıyor.

Her milletin bir geçmişi, tarihi, töresi olduğunu, Türk milletinin tek Tanrı inancı taşıdığı ve tarih boyunca putlara tapmadığının çeşitli milletlere mensup Türkologlar tarafından ortaya konduğunu ifade ediyor.

Arapların putperest ecdadını reddetmediğini, Mısırlıların Firavun'u kabullendiğini, İranlıların ateşperest geçmişine sarıldığını belirten Doğan, İslamiyet öncesi Türk tarihine dil uzatanlar hakkında "Bunlara ne oluyor" diye göndermede bulunuyor.

Türk töresinin "Güçlünün zayıfı ezemediği, kurtla kuzunun birlikte dolaştığı, açın doyurulup çıplağın giydirildiği Devlet Baba geleneğinin adı" olduğunu belirten Doğan, örnek olarak Bilge Kağan'ın bir sözünü gösteriyor. Doğan, Türk töresinin Bilge Kağan tarafından çelikle mermere kazdırılan Orkun Abidelerinde dile getirildiğine değiniyor ve Bilge Kağan'ın şu sözünü örnek gösteriyor:

"Tanrım yardım etti Türk Hakanı oldum, dağılmış milletimi bir araya topladım, fakir milletimi zengin ettim, azalmış milletimi çoğalttım. Atalarım Bumin ve İstemi Kağan'a lâyık  bir evlat olmaya çalıştım."

*

Mehmet Doğan, kitabında ayrıca, "Türk töresinde hakan, İl-Devlet, Askerlik-Ordu, Adalet, İçtimai Nizam (sosyal yapı), Türk İçtimai (Sosyal) Yapısının Temel Kaidesi (Vakıf), Türk'ün Kendine Has Buluşu Toprak Rejimi" gibi konulara değiniyor.

Erzurum'da, 1982 yılında aldığım ve kitaplığımda hâlâ sakladığım "Türk'ün Güç Kaynağı" adlı bu güzel eser, Ankara'da Emel yayınları tarafından 1977 yılında basıldı.

Esen kalın. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları