Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Türk tarihini minyatüre işliyorlar

Türk kültürü, sanatı ve tarihi üzerine yapılan çeşitli çalışmaları gördükçe seviniyoruz. Minyatür sanatçısı Ülkü Sucu ile ebru sanatçısı Hatice Karahisar Göktaş da, çalışmalarını bu alanda gerçekleştiren değerlerimizden ikisi.

Ülkü Sucu, kısa bir süre önce "Bilge Kağan, Kültigin ve Vezir Tonyukuk" ve "Bozkurt" minyatürlerini hazırladı.  Sucu, 2018'de küratör İhsan Çelikdemir'in İzmir'de organize ettiği bir sergiye "Kürşat İhtilali" adlı minyatürle, 2019 yılında da İstanbul'da "Evlad-ı Fatihan" adlı sergiye "Sarı Saltuk" adlı minyatürle katılarak dikkatleri üzerine çekmişti. 1974 yılında Adana'da doğan Sucu, İnönü Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi.

*

Ebru sanatçısı Hatice Karahisar Göktaş da, Türk sanatı üzerine çalışan bir başka değerimiz. Göktaş, "Türk Kültüründe Gül", "Anadolu Selçuklu Dönemi", "Çanakkale Destanı", "Destanlarımız Masal ve Halk Kahramanlarımız", "Balkanlar" gibi konularda çok sayıda eser üretti.

Kadıköy İsmek'te, 2011-2013 yılları arasında Timuçin Tanarslan'dan ebru dersleri alan sanatçı, 2017 yılında Türkiye'nin Ustaları Geleneksel Sanatlar ve Zanaatları Envanteri'nde yer aldı. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda karma sergide yer alan Göktaş'ın eserlerinde, klasik ebru tekniği dışında farklı teknik kullanarak, Rumi motifler, hat yazıları ve minyatürler görmek mümkün. Katıldığı sergilerin yarısına yakını, küratör İhsan Çelikdemir'in organizasyonu sergiler olup yaptığı eserler belirli bir kültürel temaya dayalı olmuştur. Göktaş, ayrıca, İhsan Çelikdemir'in projelendirdiği "Kaşgar'dan Anadolu'ya Türk Mührü Sergisi" için Semerkant kentini tercih etti. Semerkant Şah-ı Zinde Külliyesi duvarında bulunan Rumi motif ve hat yazısına çalışmasında yer veren Göktaş, çalışırken akkase ebru tekniğini uygulamaktadır. Göktaş, Türk-İslam Dünyasının ortak kültürel değerlerini işleyerek kültür ve sanatta birlik ilkesine katkı yapmaya, bu konuda farkındalık oluşturmaya gayret göstermektedir. Bugün ayrı devletler halinde olsak da, Kaşgar'dan Anadolu'ya ve Balkanlara kadar çok geniş bir coğrafyada hüküm süren Türk kültür ve sanatında birliğin bütünlüğün varlığını, yaşadığını, kopukluğun olmadığını sanat yoluyla ortaya koymaya çalışmaktadır.

*

Küratör İhsan Çelikdemir de, bu sanatçılar hakkında bir sorumuza şöyle yanıt verdi: "Türkiye'nin asıl sorunu kültür. Bu zengin birikimleri artırdığımız müddetçe medeniyetimize bir tuğla daha koymuş oluyoruz. Bu arkadaşlar da Türk medeniyetinin geçmişte ortaya koyduğu eserlere ilave yapıyorlar. Türk uygarlığını daha ileri taşıyacak eserler üretmeye devam ediyorlar. Böyle birçok milliyetçi sanatçımız var. Bunlara destek çıkılmalı" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları