Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Türk Edebiyatı dergisinde Aydil Erol anıldı

Aylık fikir ve sanat dergisi Türk Edebiyatı, Haziran 2023 tarihli sayısında 596’ya yükseldi. Derginin ilk yazısı Tarık Özcan’ın kaleme aldığı “İkinci Yeni Şiirinin Kurucusu ve Temsilcisi Kimdir?” başlığını taşıyor. Özcan, makalesinde İkinci Yeni topluluğunun özelliklerini de mercek altına alıyor.

*

Türk Edebiyatı’nın bu ayki sayısında 8 Mayıs günü yaşama veda eden gazeteci yazar Aydil Erol hakkında bir bölüm hazırlanmış. Aydil Erol’a ait ilk yazı İsa Kocakaplan’a ait. Kocakaplan, “Türklük hem mefkûrem hem de kanımdır” başlığını koyduğu makalesinde Aydil ağabeyin Türklük sevdasına atıf yapıyor. İkinci yazı edebiyat öğretmeni, Post yayınevinin sahibi Hayri Ataş imzasını taşıyor. Aydil Erol’un yazarlık ve musahhihlik hayatını merkeze alırken, “Bir Türk eri uçmağa vardı” ifadesini kullanıyor.

Dil bilimci Dr. Yusuf Gedikli, Aydil Erol ile ilgili anılarını anlatırken Türkçe sevdalısı olduğuna dikkat çekiyor. Gedikli, makalesini şöyle tamamlıyor: “Beğendiği şiir ve yazıları çoğaltır, arkadaşlarına hediye ederdi. İyi niyetli bir insandı. İnsanlara yardım etmeyi severdi. İnsanların kimisi sevilir, kimisi sayılır. Aydil ağabey, ‘hem sevilen hem sayılan’ bir insandı. Tanrı yarlıgasın.”

*

İdris Yılmaz “Kumaşçı Ahfaz” adlı hikâyesinde, “uzun yıllar ailesinden ayrı düşen ama memleket hasreti yüreğinin bir köşesinde usul usul demlenen bir kumaşçının hikâyesini” anlatırken, Salim Nizam da iki arkadaşın bir günlük temaşasına okuru ortak ediyor. Nuhan Nebi Çam, 1950 kuşağı hikâyecileri üzerine bir makale kaleme alırken, Sakin Öner “Millî Mücadele’de Mehmet Âkif ve İstiklal Marşı” başlıklı yazısında Âkif’in dil konusunda “Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp’la aynı düşüncede olduğunu” belirtiyor.

Türk Edebiyatı dergisinin bu ayki sayısında Selim Tunçbilek, Sadık Kemal Tural, Cihan Okuyucu, Şeyhmus Çiçek’in arasında olduğu çok sayıda şair ve yazar yer alıyor.

*

Derginin Kitaplık bölümünde Cemile Odunkıran’ın “Kutsaldan Şiirsele / İkinci Yeni Şiirlerinde Semavi Dinlerin İzleri” adlı kitabıyla Aziz Erdoğan’ın “Benim Sadık Yârim” adlı Aşık Veysel’i anlatan biyografik romanı ele alınıyor. Sonra Özbek yazar Mirza Meryemhan’ın “Ceditçi Bir Ruh: Mirza Meryemhan ve Divânı” tanıtılıyor. Ayrıca, 2021-2023 yılında Mustafa İsen’in öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi desteğiyle hazırlanan “Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü (Türkçenin Yazılı ve Edebî Birikimi)” tanıtılıyor. Eserin araştırmacı ve okurlar için kapsamlı bir veri kaynağı olduğuna dikkat çekiliyor.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları