Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Türk Düşün yaşamına yeni soluk: Türk Bakışı

Türklerin ortak eğitici, içtimai, kültürel bağımsız gazetesi ''Türk Bakışı'' İstanbul''da yayın hayatına girdi.

Kazan Tatarlarından Nail Nabiullin''in kurucusu ve başmuharriri olduğu gazetenin ikinci sayısı da okurla buluştu. Gazetenin çıkış gayesi, "Türkiye Türklerine Türklüğün sâdece Türkiye sınırlarından ibâret olmadığını anlatmayı amaçlıyoruz." olarak açıklanırken, logonun üzerinde ise yazar Gayaz İshaki''nin "Okuyunuz efendiler! Okuyunuz ve düşününüz! Benim asıl amacım; hakikati göstermek, sizleri düşünmeye sevk etmek ve nihai olarak kendi milletimize hizmet etmektir" sözü yer alıyor.

*

Türk Bakışı''nın ikinci sayısı "Mirsaid Sultangaliyev''in 130. ve Nikolay Katanov''un 160. yıldönümlerine armağan" olarak çıkarken, gazetenin Türkiye için yepyeni proje olduğu, Türk Bakışı ile Türk dünyasının daha çok ve yakından birbiriyle tanışacağı ifade edildi.

Azatlık Tatar gençleri birliği başkanı, Türk Bakışı gazetesinin başmuharriri Nail Nabiullin, Türkiye''de Tatar okullarının açılması gerektiğini belirterek şöyle diyor: "Türk birliği ve Turan hakkında çok ve uzun konuşmak mümkün. Bilmeliyiz ki, Türk birliği sadece boş konuşmalar ve Turan''ı kuracağız, biz sizinleyiz vb. boş sloganları sağa sola dağıtmakla sağlanmayacak."

Aynur Kırımlı da, "Türkiye''deki üniversitelerde Kıtım Tatar Türkçesi ve Edebiyatı Bölümü açılmaz mı?" başlığı altında bugün Kırım''da Kırımtatar Türkçesinin edebi dil olarak sınırlı sayıda okulda öğretildiğine" dikkat çekmektedir.

Türkiye Türkleri ile Kırımtatarları arasında sorgulanamaz bir gönül bağı olduğunu belirten Aynur Kırımlı, sözlerine şöyle devam ediyor: "Türkiye''de 5 milyona kadar -hatta bazılarına göre daha fazla- Kırımtatar yaşadığı tahmin edilmektedir. Mustafa Kırımoğlu''na göre ise Türkiye''de 85 milyon Kırımtatar yaşamaktadır."

Türk Bakışı''nda Oğuz Varnalı, "Gagauz Yeri Üzerine" bir yazı kaleme alırken, Ayrat Galimcanov ise "Turan''ın Güneş Saati" yazısında, Tuva Türkleri ile Hakas Türkleri hakkında bilgi vermekte, halk inanışlarından bahsetmektedir.

*

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan''ın ''Türk Dünyası Gerçeği Üzerine Düşünceleri'' okuyucunun dikkatini çekerken, Dünya Türk Halkları Meclisi Başkanı, akademisyen, siyaset bilimci, ekonomist Sultanmurat Ermentay da, Türk Bakışı gazetesinin çıkışını bir ''kahramanlık'' olarak görüyor. Ermentay, ''sevgili kardeşim'' diye hitap ettiği Nail Mirza''ya şöyle sesleniyor: "Bu gazetenin yayınlanmasını üstlendiğiniz için size minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Bu gerçekten kahramanlıktır! Esasen tamamı Türkçe olan Türk Bakışı''nın ortaya çıkışı tesadüfi değildir. Tatarlar, Türk dünyası süperetnolarının ileri müfrezelerinden biridir."

*

Sihircan Albastıyev "Türklerin dünyayı fethetmesine uzaylılar yardım etti" başlığıyla kaleme aldığı yazısında, "Sümerler: Mezopotamya''ya kaçan Türkler", Sümerler Proto-Türklerin torunlarıdır" ara başlıklarını kullandı.

Türk Bakış''ta ayrıca "Cumhuriyet''in unutulmuş kahramanları…" başlığı altında "Türkiye''nin kurucu babaları neden görmezden geliniyor" ifadesi kullanılmakta, Mustafa Kemal Atatürk''ün yanı sıra Yusuf Akçura, Sadri Maksudi Arsal ve birçok milli şahsiyetten bahsedilmektedir.

*

Türk Bakış''ta imzasız yayınlanan "Altay Cumhuriyeti Bayrağı ve Arması Ne anlatıyor" başlıklı yazıda da, "24 Nisan 2003''te Altay Cumhuriyeti bayrağı, Altay Cumhuriyeti Anayasası Kanunu tarafından onaylandığı" anımsatılmaktadır. Ayrıca, "Altay Cumhuriyeti''nin ulusal bayrağı, Altay Cumhuriyetinin Rusya Federasyonu içindeki egemenliğini somutlaştıran devlet gücünün resmi sembolüdür" deniliyor.

*

Tatar şair Gabdulla Tukay''ın şiirlerinden örnek verilirken, şiirleri Türkiye Türkçesine Dr. Fatma Özkan''ın çevirdiğini görüyoruz.

Türk Bakışı gazetesinin Hakasya temsilcisi Çibek Topay da "İlk Adım" başlığı altında küçükken "Hakasya''nın bağımsız bir cumhuriyet, yani bir devlet olmasını istediğini" belirterek bu konudaki anılarından bahsetmektedir. Onur Altun''un "Türk''ün kanayan yarası: Doğu Türkistan" ile Türk Ocağı başkanlarından Dr. Cezmi Bayram''ın "Bugünün Kazanlısı" yazıları ile Türk dünyasıyla ilgili birçok haber sayfalarda yer almaktadır.

*

Türk Bakış''ta imzasız çıkan önemli bilgilerin yer aldığı "Dünyanın en doğusundaki Türk halkı" başlıklı inceleme yazısında da, Çin''de Türk halkı olarak kabul edilen ''Fuyü Kırgızları'' anlatılıyor, Fuyü dili, Fuyü Kırgızlarının tarihi, gelenekleri gibi birçok konu hakkında bilgiler yer almaktadır. Kazakistan''dan Askar Kumran da "Türkler spagettiyi nasıl icat etmiş" yazısıyla Türk Bakış''ta yer alırken, gazetede ayrıca ''Karşılaştırmalı Türkçe Lehçe Sözlüğü''nden örnekler verildi.

*

Türk Bakış''ın Yayın Kurulu şöyle: Gazete kurucusu ve başmuharriri: Nail Nabiullin. Grafik tasarımcısı: Gülçiçek Hismet. Başmuharrir yardımcıları Rifgat Tataroğlu, Onur Altun. Redaksiyon ve tercüme: Aynur Kırımlı.

Gazetenin yayın kurulu ve iletişim adresi olarak İstanbul/Fatih adresi verilmektedir. Tel: 0552 728 7457

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları