Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Türk Dünyası Tarih dergisinde 'Sarıkamış' dosyası

Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi, Aralık 2022 tarihli sayısında Dr. Zekeriya Türkmen''in kaleme aldığı ''Sarıkamış Harekâtı''nı kapağa taşırken Sarıkamış şehitlerini bir kez daha bizlere anımsatıyor. 

Türkmen, beyaz ölümün Allahuekber Dağlarında kurduğu pusunun on binlerce Osmanlı askerinin kaybedilmesine yol açtığını belirtirken "Kardan kefenlerine bürünüp vatanın bağrına işleyen gencecik şehitler, şanlı mazimizde kederli bir sayfa olarak tarihe geçtiler" ifadelerini kullanıyor.

Dr. Türkmen, "Sarıkamış harekâtına dair bir değerlendirme" başlıklı makalesinde konuyu "Kafkas Cephesinde Osmanlı-Rus Savaşı''nın başlaması", "Kafkas Harekâtının başlatılmasında Alman etkisi var mıydı?", "Sarıkamış''ta felakete doğru", "Sarıkamış harekâtının sorumlusu kimdi?", "Tartışılan bir konu: Sarıkamış harekâtında Türk ordusunun zayiatı" gibi ara başlıklar altında enine boyuna inceliyor.

Prof. Dr. Bingür Sönmez, Sarıkamış esirlerinin feryatları: Vaveyla, başlıklı makalesiyle dosyaya katkıda bulunuyor. Sönmez, Birinci Dünya Savaşı sırasında Rusların açtığı esir kamplarındaki Türklerin çektiği acılara değinirken, bu konuda yapılan araştırmalar hakkında bilgi veriyor.

*

Arkeolog Sadi Bayram, "Hatisyan''ın kaleminden Ermenistan''ın bağımsızlık konusu''nu ele alırken, Birinci Dünya Savaşı ortasında Paris''e yerleşen Gabriyel Noradunkyan hakkında önemli bilgiler vermektedir.

Noradunkyan''ın Cumhuriyet''in ilanından sonra bile boş durmadığını belirten Bayram, sözlerine şöyle devam ediyor: "1924''te İsmet Paşa''ya yazdığı özel mektupla yine Ermeni sorunlarını iletmekten geri kalmamıştır. Acı olan, Osmanlı Devleti''nde Meclis-i Ayan üyeliği, Bayındırlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı yapan, bürokratik üst noktalara gelebilen bir Ermeni yurttaşımızın Türk düşmanlığı yapması ve Tacik kelimesini kullanması, Noradunkyan''ın iki yüzlülüğünün bir ifadesidir."

*

Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi''nde yer alan önemli bir makale ise Dr. Yusuf Gedikli''ye ait. Dil bilimci, Türkolog Gedikli, bu kez "Karadeniz, Akdeniz ve Akliman adlandırmaları" başlığını koyduğu yazısında "Karadeniz ''coşkun, taşkın, hırçın, haşin; dalgalı, fırtınalı kolay geçilemeyen, zor, güç, sert; tehlikeli; zararlı, kötü, elverişsiz'' bir deniz olduğu için böyle adlandırılmıştır" ifadelerini kullanıyor.

Dr. Gedikli makalesinde konuyu "Tarihte Karadeniz''in bazı adları", "Halk şiirimizde Karadeniz", "Çağdaş Türk şiirinde Karadeniz", "Gabain''in görüşü Akdeniz adı", "Türklerin Akdeniz dediği deniz ve göller" gibi birçok ara başlık altında inceliyor.

*

Derginin Aralık 2022 tarihli sayısında makaleleriyle yer alan diğer yazarlar: Prof. Dr. Minehanım Tekleli-Nuriyeva, Ezgi Baran, Doç. Dr. Işıl Tuna Pınar, Roza Kurban, Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir, Yavuz Gürler, Metin Köse, Prof. Dr. Sait Yılmaz...

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları