Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Tarihe ışık tutan bir ressamın anıları

Yakın Türk siyasi tarihinde ülkücü hareketin yeri büyüktür. Bu uzun yolculukta birçok şair, yazar, bilim adamı, ressam ve sanatkârlar yetişmiştir ve hâlâ yetişmektedir. Bunlardan biri de ressam Hasan Gürpınar. Kendisini hiç görmedim ama ismen tanıyordum.

Araştırmacı yazar, yarım asra yakındır tanıdığım arkadaşım Mahmut Çetin bana kendi yazdığı "Topal Köpeği Vurdular" adlı yapıtıyla, Ziya Şahin'in hazırladığı biyografi.net'ten çıkan Ressam Hasan Gürpınar'ın Anıları'nı göndermiş. Bize de bunları tanıtma işi düştü.

*

Kitap iki bölüm olarak hazırlanırken birinci kısımda "Tomarza'ya Selâm Olsun, Ressamlık Yıllarım, Ülkü Devlerinin Yanındayım, Coşkun Karakaya'nın Hatırası, Köse Hekim'i Morga Kaldırdılar, Hasret Ofset Tesisleri, Büyük Ülkü Yürüyüşü, Gün Bey'in Gün Batımı Destanı" gibi birçok başlık yer alıyor.

İkinci bölüm ise "Gönül Dostları Hasan Gürpınar'ı Anlatıyor" başlığını taşıyor. Serdar Sağlam'ın, "Benim Hasan Gürpınar'ım" ile başlayan bu bölümde Bekir Baz'ın "Allah Varsa Keder Yok Hasan", Taner Çiftçi'nin "Gürpınar'ı Çaylak Dergisi Vesilesiyle Tanıdım", Nihat  Genç'in "Birlikte Militan Sağ Dergiler Çıkardık" gibi birçok tanınmış şahsiyetin Gürpınar'la ilgili hatıraları yer alıyor.

*

Okur, kitabı okudukça milli hareketin tarihiyle ilgili önemli bilgiler ediniyor. Türk milliyetçiliği üzerine çalışma yapmak isteyenler için önemli bir kaynak olarak görülüyor. Biz kısa bir bilgiyi köşemize alacağız.

"Hasan Gürpınar, Ankara Libya Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir karma resim sergisine bir tabloyla katılır. Portre (70x100) tablosu, sergi açılışını yapan Başbuğ Alparslan Türkeş tarafından bizzat satın alınarak MHP Genel Merkezine asılır (1980)."

 

*

Söz ressam Hasan Gürpınar'dan açılmışken, geleceğin büyük ressamlarından biri olmaya adayken 4   Eylül 1980 tarihinde 20 yaşında Artvin'de şehit edilen Uğur Gökyiğit'i  anmak bir vefa borcu olarak  üzerimize düştü.

Tüm şehitlerin durağı cennet olsun.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları