Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Sovyetler Birliği'nde propaganda sineması

4-nisan-2022,-sovyet-sinema-001.jpg

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ya da diğer  adıyla Sovyetler Birliği, Vladimir Lenin önderliğinde hükümetin Bolşeviklerce 1917 Ekim Devrimi'yle devrilmesinden sonra 1922 yılında kuruldu, 1991 yılına dek sürdü. Tarihe karışan bu devlet hakkında yüzlerce kitap, binlerce makale kaleme alınmış, lehte ve aleyhte çeşitli yönleriyle anlatılmıştır. Sovyet edebiyatının birçok ünlü yazarının yapıtı Türkçeye çevrilirken, Türk yazarların da Sovyetler hakkında yazdığı birçok eser vardır.

*

Akademisyen Koray Sevindi'nin kaleme aldığı, Urzeni yayınevi tarafından İstanbul'da 2021 yılı Nisan ayında yayınlanan "Sovyet Propaganda Animasyonları" adlı eseri alanında önemli bir yapıt olarak gördüm ve size de tanıtmak istedim.

Kitap dokuz bölüm halinde hazırlanırken Giriş'in ardından İdeoloji'nin tanımı yapılıyor sonra da Kapitalizm, Sosyalizm, Marksizm, Leninizm, Faşizm gibi ideolojik akımlar hakkında kısa ama doyurucu bilgi veriliyor. Kitabın üçüncü kısmına "Propaganda ve Animasyon İlişkisi" başlığı konurken burada sinema ve propaganda ilişkisine bakılmadan önce sinemanın politik çerçevesi ele alınıyor ve "Sinema, ilk ortaya çıktığı dönemde bir eğlence aracı olarak görülse de çok geçmeden egemen ideolojilerin kullandığı bir yayılmacı unsur haline" geldiği belirtiliyor. Koray Sevindi, bu bölümde propaganda sinemasını anlatırken bu alanda Sovyetlerde yapılan çalışmalara değiniyor ve sosyalizmin propagandasının yapıldığını ifade ediyor.

Sevindi, eserinin dördüncü bölümünde Sovyetler Birliği'nin tarihine kısaca değinirken, 1. Dünya Savaşı ve 1917 devrimi, Stalin dönemi, 2. Dünya Savaşı ve sonrasına değiniyor. Soğuk Savaş döneminden bahsediyor. Sevindi, "Sovyet Propaganda Animasyonları" başlığını koyduğu bölümde de "İçerikler, Verilerin toplanması, verilerin kodlanmasını" anlatıyor.

Altıncı bölümde "Kapitalizm ve Emperyalizm Karşıtı Filmler", Yedinci bölümde "Faşizm Karşıtı Filmler", 8. bölümde "Sosyalizm ve Komünizm Övgüsü İçeren Filmlere" yer veriliyor. Kitabın sonuç bölümünde ise bir değerlendirme yapılıyor.

Şimdi kitabın yazarı Koray Sevindi'yi tanıyalım.

*

1987 yılında İstanbul'da doğdu. İTÜ ve Boğaziçi'nde mühendislik okudu. ABD'de New York Film Academy'de film yapımı üzerine eğitim aldı. Marmara Üniversitesi Sinema Bilim Dalında doktorasını tamamladı. İstanbul Medeniyet Üniversitesinde akademisyen olarak çalışmaktadır. Hayal Perdesi dergisinde 2010-2018 yılları arasında sinema yazarlığı yaptı. "Türk Filmlerini Yönetenler (2016)", "Eskimeyen Filmler (2017)", "Biraz Mağrur Biraz Mağdur (2017)", "40 Soruda Türk Sineması (2019)" ve "Film Yapmak (2020)" adlı kitapların bölüm yazarlarından biridir. 

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları