Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Sosyal hareketlerin sosyolojisi

Sosyolog Orhan Türkdoğan, sosyal hareketleri, ''toplumda yeni bir hayat tarzını, yeni bir modeli oluşturmak için eylemde bulunulan kolektif bir davranış biçimi'' olarak tarif etmektedir.

Orhan Türkdoğan, kaleme aldığı "Sosyal Hareketlerin Sosyolojisi" adlı kitabında, dünyada ve ülkemizde yaşanan köylü hareketleri, işçi sınıfının doğuşu ve gelişimi, Türk toplumunda yeni ideolojik yönelimler, dini hareketlerin yükselişi gibi birçok konuya değinirken şu ifadeleri kullanmaktadır: "Sosyal hareketin mensupları, toplumda gördükleri şeylere karşı iyi gördükleri şeylerin bir kutsal savaşını verdikleri için idealisttirler."

Türkdoğan, Bilge Kültür Sanat''tan 2013''te çıkan kitabını on sekiz bölüm olarak hazırlarken, okuyucuya, Batı sosyolojisi literatüründe  bu alanda yapılmış çalışmaların esaslarını aktarmaya, böylece sosyal hareketlerle kolektif davranışlar arasındaki benzerlik-farklılık noktalarını açıklığa kavuşturmaya çalıştıklarını ifade etmektedir.

*

Orhan Türkdoğan, eserin ilk bölümüne ''Kollektif davranış ve sosyal hareketlerin sosyolojisi'' başlığını koyarken, ikinci bölümde ''Yüzyılımızın ihtilalci köylü hareketleri''ne değinmektedir. Bunu ''19. yüzyıl Osmanlı toplumundaki işçi sınıfının doğuşu'' izlerken, dördüncü bölümde ''Doğu Avrupa ülkelerinde sosyal yapı değişmeleri'' hakkında bilgi vermektedir. Türkdoğan, kitabının diğer bölümlerinde de ''Marksizm''in sınıf modeli, Çatışma modeli, Eski Türklerde sosyal tabakalaşma, Naima''ya göre Osmanlı sınıf yapısı, Batı''da kitle kültürü modeli, Tarım sektöründe değişmeler, Eski Türklerde sınıf yapısı ve mülkiyet ilişkileri, Sovyet tarım sisteminde özel sektör, Batı''da ve Türk toplumunda yeni dini hareketler, Yeni İslamcı Sağ, Kalabalıkların sosyolojisi, Kitle kültürü'''' gibi birçok konudan bahsetmektedir.

*

Orhan Türkdoğan''ın ''Türk Toplum Sistemi'', ''Türkiye''de Toplumsal Azınlıklar'', ''İş Ahlakımız ve İşçi Kültürünün Yükselişi'', ''Ziya Gökalp ve Sosyolojik Düşünce Sistemi'', ''Aydınlıktakiler ve Karanlıktakiler'' gibi birçok kitabı vardır.

Esen kalın.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları