Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Söğüt dergisinin dosya konuğu: Ârif Nihat Asya

Türk edebiyatı dergisi Söğüt, Ocak-Şubat 2023 tarihli 19. sayısının dosya konusu olarak şair yazar Ârif Nihat Asya''yı seçti.

Ötüken neşriyatın yayımladığı Söğüt dördüncü yılına girerken genel yayın yönetmeni Sinan Terzi, şöyle diyor: "İşte bu sayımızda yine o büyüklerimizden biri, ''kalemiyle bayraklaşan'', Türkçenin ve Türk edebiyatının büyük şairi, Ârif Nihat Asya konuğumuz. Onun öyle dizeleri vardır ki en çetrefilli, en karanlık dönemlerde bile yolumuza ışık olur aydınlatır, gönlümüzü ümit olur ferahlatır. ''Bırak bozuk saatler yalan yanlış işlesin!'' ihtarıyla ayarı kaçık, mayası bozuk, niyeti bozuklara aldırmadan işimize bakmayı öğütler. ''Bilmem neden gündelik işlerle telaştasın…'' suali ile ölümünden kırk sekiz sene sonra bile omuzlarımızdan tutar, sarsar, silkeler adeta!"

Cengizhan Orakçı''nın Saadettin Yıldız''la Ârif Nihat Asya hakkında yaptığı sohbet önemli bilgi ve anıları içeriyor. Ârif Nihat''ı gençlik döneminin "Bayrak, Ağıt ve Şehitler Tepesi" şairi olarak gördüğünü belirten Yıldız, o şiirlerdeki duygu ve düşünce yükünü, ses zenginliğini, söyleyiş rahatlığını Ankara''da öğrenciliği sırasında Ülkü Ocakları''nın gecelerinde hissettiğini belirtiyor.

Ârif Nihat''ın aynı zamanda bir nesir ustası olduğunu, mensur şiir, kısa nesir, fıkra, edebiyat yazısı, seyahat yazısı, mektup türlerinde yazıları olduğunu anlatan Yıldız, Ötüken neşriyat tarafından Ârif Nihat Asya''nın külliyatının yayınlandığını, bunun sevindirici olduğunu ama bu büyük şair hakkında yapılan çalışmaların yeterli olmadığına değiniyor. Kastamonu, Çukurova, Antalya, Adana ve Balıkesir''de çıkan birçok gazete ve dergilerde yer alan Ârif Nihat''ın yazı ve şiirlerinin külliyata tam olarak girmediğini belirten Yıldız, "Elimizde tam ve eksiksiz Ârif Nihat Asya bibliyografyası yoktur. Neden hazırlamadınız, diyebilirsiniz. Ben daha çok ''esere yönelik'' çalıştım. Eser ile yazarı kaynaştırmayı da hedefledim." diyor.

Söğüt dergisinde Ârif Nihat hakkında yer alan ikinci makale Tahsin Yıldırım''a ait. Yıldırım, şairi tanıttıktan sonra onun edebi şahsiyeti, eserlerindeki coğrafya ve Adana günleri hakkında bilgi veriyor.

Özlem Fedai, "Ârif Nihat Asya''yı ve Fetih Marşı''nı hatırlamak" başlıklı bir yazı kaleme alırken, dosyanın diğer yazarları arasında Aliye Uslu Üstten, Feyza Ay, Rana Senanur Doğan, Büşra Yalçınkaya, Mehmet Ali Kalkan yer alıyor. Cengizhan Orakçı ayrıca "Ben Ârif Nihat" başlıklı makalesiyle ikinci kez sayfalarda okurun karşısına çıkıyor.

Söğüt dergisinin tema olarak işlediği konu ise "Kaygıdan Kavgaya: İdeoloji ve Edebiyat" başlığını taşıyor. Tartışmayla ilgili ilk makaleyi M. Tuğrul Çolak kaleme alırken ideoloji-düşünce ve şiir üzerine yorumlar yapıyor. Bilgin Güngör, ideolojik olanın da güzel olabileceğini belirtirken, Mert Mevlüt Gökçe şiirin ideolojik aygıtlarından bahsediyor.

Söğüt''te ayrıca değişik konularda birçok makale ve şiirler yer alıyor. Necmettin Turinay''ın kaleme aldığı "Bir şiir karşılaşması: Edirne Kasidesi" okunmaya değer.

Söğüt dergisinde Nilüfer Ateş, Aleyna Taran, Bahaddin Tuncer, Cansu Coşkun, Elif Kesikoğlu gibi birçok şair ve yazar imzalarıyla yer alıyor.

Türk fikir adamlarından Nevzat Kösoğlu''nun kurucusu olduğu iki ayda bir yayımlanan Söğüt''ün Ötüken Neşriyat AŞ adına İmtiyaz Sahibi Ertuğrul Alpay.

Esen kalın.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları