Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Söğüt dergisinden 'Sezai Karakoç' dosyası

Türk edebiyatı dergisi Söğüt, ocak-şubat 2022 tarihli 13. sayısını şair, düşünür Sezai Karakoç''a ayırdı. Genel Yayın Yönetmeni Sinan Terzi, şöyle diyor: "Pek çok dergi özel sayılar ve dosyalarla adeta ardından anlamlı bir yürüyüşle Sezai Bey''i yâd etti. Edebiyat cephesinde uzun zamandır görülmeyen bir birlik beraberlik tablosuydu bu. Biz de isminin yanında çok mütevazı de olsa kendisini tanıyan, bilen, çevresinde bulunmuş, fikir ve şiirlerinden istifade etmiş pek çok isimle bir Sezai Karakoç dosyası hazırladık."

*

İki ayda bir yayımlanan Söğüt''te Özlem Fedai, "Sezai Karakoç''un şiir dünyası ve emaneti"nden bahsederken "Karakoç, her şeyden evvel Necip Fâzıl''ın, ''yüzüstü çok sürün''müş nesle, ''ayağa kalk''ma azmi aşılayan, onun Çile''sini doldurarak emanetini devralan sanatçılar içinde, yaşayışı ve sanatıyla belki de en sahih olanıdır" ifadelerini kullanıyor.

Nurullah Çetin, "Sezai Karakoç''un poetikası", Münire Kevser Baş, "Sezai Karakoç''a göre şiir ve şair" başlıklı yazı kaleme alırken, Erhan Paşazâde, "Gül ağacının zamana düşen gölgesi: Sezai Karakoç''u" çeşitli yönleriyle anlatıyor. Cengizhan Orakçı, "Sezai Bey deyince", Mehmet S. Fidancı, "Mona Riza yazı", İlhami Atmaca da "Bahçevan gül dererken, gül kokusuna dönüştü" yazılarıyla yer alıyor.

Siyasetçi, yazar Hayati Tek, "Sezai Karakoç''un ardından" kaleme aldığı yazısında Sezai Karakoç''un sarsıcı bir kalem olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor: "Olayları, kişileri ve kavramları kalbur gibi elerken hakikat mihengini bir an olsun göz ardı etmeyen şefkatli bir zelzele."

*

Söğüt dergisinde ayrıca "Popüler bir meta olarak şiir" ele alınıyor. Cengizhan Orakçı, "Şiir festivalde ne arar?" derken, M. Tuğrul Çolak, "Şiirin müzikle imtihanı"na değiniyor.

Söğüt''te, Feyza Ay, Büşra Karaçengel, M. Sadi Karademir, Özay Erdem, Zafer Saraç''ın arasında olduğu çok sayıda şair, yazar ve öykücü yer alıyor.

Söğüt dergisinin kurucusu Türk fikir adamlarından yazar Nevzat Kösoğlu (1940-2013)''dur. Ötüken Neşriyat A.Ş. adına İmtiyaz Sahibi ise Ertuğrul Alpay.

*

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları