Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Söğüt dergisinde "Atsız" dosyası

Tarihçi, düşünür Nihal Atsız bir kez daha yâd ediliyor. Ötüken Neşriyat'ın Türk fikir hayatına kazandırdığı Türk Edebiyatı dergisi Söğüt'ün 3. sayısı okuyuculara 'merhaba' derken, dergi, Mayıs-Haziran aylarını kapsayan bu sayısında, 'Atsız'ı dosya konusu yapıp bir yağlı boya portresini de poster olarak okurlarına armağan etti.

*

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Sinan Terzi, bu sayıda ele aldıkları konularla ilgili bilgi verirken şöyle diyor:

   "3 Mayıs 1944 tarihiyle beraber tabutluklardan fışkıran ruh, Türklük mefkuresi için taşın altına değil elini, bedenini topyekûn koyabilecek nesillerle ete kemiğe bürünmüştü. Zindanlarda bitirilmek, hiç değilse iğdiş edilmek istenen Türk milliyetçiliği fikri, o cefakar neslin sabır, sebat ve direnişi ile milletin ve devletin teminatı olarak bugünlere geldi. Evet, bugün sivil toplum kuruluşları, yayınevleri, gazeteleri ve Cemil Meriç'in tabiriyle 'hür tefekkürün kalesi' kabul edilen onlarca dergisiyle Türk milliyetçileri millet ve devlet lehine olan her işte inisiyatif almakta, söz söylemektedir."

*

Dosyanın ilk sayfasında, Göktürk Ömer Çakır ve Ayşe Erdoğan'ın Ahmet Bican Ercilasun ile "Atsız'ın edebiyatı üzerine" yaptığı söyleşi "Atsız, Cumhuriyet dönemi romanının en önemli isimlerinden biridir" başlığıyla yer alırken, Oğuzhan Murat Öztürk'ün kaleme aldığı "Bozkurtlar Kimin İçin Yazılmıştı?" yazısı ise dikkat çekiyor. Göktürk Ömer Çakır imzasıyla "Atsız'ın editörü olmak" adlı önemli bir yazı daha sayfalarda yer alıyor. Hayati Tek de, "Bozkurtların Zihin Haritası"ndan bahsederken, diğer başlıklar ve yazarları şöyle: Erol Üyepazarcı: "Sonuna Kadar İdealist Bir Türkçünün Nihal Atsız'ın Romanları", Cengizhan Orakçı: "Her Devirde Bir Yalnız Yahut Ruh Adam", Metin Savaş; "Atsız'ın Benzeştirme Tekniğiyle Yazdığı Öyküsü Her Çağın Masalı."

Biz köşemize, söyleşide yer alan Ercilasun'un bazı yanıtlarını alacağız.

**

"Eserleri yok satıyor ama Atsız edebî açıdan yeterince değerlendiriliyor mu? Maalesef hayır. Cihan Özdemir'in doktora tezi ve birkaç makaleden başka ciddi bir değerlendirme yok. Oysa Atsız, Cumhuriyet dönemi romanının en önemli isimlerinden biridir. Ruh Adam, gerçek bir şaheserdir."

Atsız'ın şiirleri de insan ruhunu yakalayan, yakalayıp sarsan çekiciliktedir. Hamasi şiirleri de, aşk şiirleri de. Bir kere bütün şiirleri şekil bakımından, ahenk unsuru bakımından mükemmeldir.

Koşmalarını,  varsağılarını alın, o türlere örnek olarak edebiyat tarihi derslerinde okutun. 'Gel be dilber zevk edelim / Orda yalnız ne yatarsın?' Şu serazat havaya bakar mısınız?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları