Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Söğüt dergisi dosya konusu olarak 'Şehriyar'ı seçti

Türk edebiyatı dergisi Söğüt, Mayıs-Haziran 2023 tarihli sayısının dosya konusu olarak Şehriyar'ı seçti. Derginin genel yayın müdürü Sinan Terzi, "Şehriyar'ın Türkçe ve Türk Dili ile hemhal olan herkesin esas duruş göstereceği ululardan biri olduğunu" belirtmekte, "Türk Dünyası Edebiyatı'nın yolbaşçılarından biri olduğuna" değinmektedir. Muhammed Hüseyin Şehriyar'ın "Heyder Baba" ile adeta Dede Korkut'un çağdaş yorumunu ortaya koyduğunu anlatan Terzi, Şehriyar'ın saf, berrak, arı Türkçesi ile ışık olduğunu, yol açtığını, yolumuzu aydınlattığını anımsatmaktadır.

İki ayda bir yayımlanan Söğüt'te ayrıca "Şiirden Turan'a Uzanan Yol" başlıklı tema dosyası var. Sinan Terzi, Türk dünyasının dört bir yanından şairler ve şiirlerini konuk ettiklerini belirterek "Eğer bir yol varsa ve açık tutulacaksa bunun yolunun İsmail Bey Gaspıralı'nın dediği gibi dilde birlikten, Türk Dili'nden geçtiğini biliyoruz. Söğüt, o yolun başını beklemektedir Sizi de yola, yolumuza çağırıyoruz. Gelin, kavuşmak için yıllardır hasret çeken Türklük denizinin iki yanını beraber gezelim, bendleri beraber yıkalım, enginlerde buluşalım" ifadelerini kullanmaktadır.

Söğüt'ün Şehriyar'la ilgili ilk yazısı Cengizhan Orakçı'ya ait. Orakçı, Türkiye'de Azerbaycan araştırmaları denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan Yavuz Akpınar'la yaptığı söyleşiyi okurların istifadesine sunmaktadır.

Cengizhan Orakçı ayrıca, Dr. Yusuf Gedikli ile "Şehriyar Üzerine" konuşurken, Gedikli'nin Türkiye'de Şehriyar'ın Türkçe şiirlerini ilk defa bütünüyle ele alıp yayınladığını okura anımsatmaktadır.

Gedikli'nin Şehriyâr ile ilgili verdiği bazı cevapları köşemize almayı uygun gördüm. Bir yanıtında Gedikli şöyle söylemektedir:

"Şehriyar'ın bütün şiirlerinin, Farsça külliyatının da Türkçede bulunması gerekir. Hatta hiç Türkçe şiir yazmasa bile bir ülkenin önde gelen şairlerini kendi dilimizde okuyabilmeliyiz. Şehriyâr madem "Zamanımızın Hafız'ı"dır; o halde onun bütün eserlerini okumamız, öğrenmemiz, tanımamız gerekir. İleride bu işi başaracak şairlerimizin çıkacağına inanıyorum."

Şehriyar'ın Türk olduğunu, bunu zaten kendisinin "Türkiye'ye Heyali Sefer" şiirinde açıkça söylediğini anlatan Gedikli, "Men de Azer balası, Türk oğlu" diyor. Bir Türk'ün bir Türk'ü sevmesi, sayması doğal ve normaldir." ifadelerini kullanmaktadır. Gedikli ayrıca, Şehriyar'ın baskıcı ve totaliter bir rejimde büyük bir cesaret örneği göstererek Türkçe şiirler yazdığına değinmektedir.

Söğüt'ün Şehriyar dosyasında ayrıca Prof. Dr. Cemal Kurnaz ile Nilüfer Ateş'in makaleleri yer almaktadır.

Söğüt'ün "Şiirden Turan'a Uzanan Yol" başlıklı tema dosyasında ilk yazıyı kaleme alan Tuğçe Nur Kesin, Kurtuluş Savaşımıza şiir yazan "Türkistan Şairi" Mağcan Cumabayev'den bahsederken, ikinci makalesinde Tatar Türklerinin millî şairi Abdullah Tukay'ı tanıtmakta, şiirlerinde hangi konuları işlediğine dair bilgi vermektedir.

Söğüt'ün Mayıs-Haziran 2023 tarihli 21. sayısında ayrıca Erdal Baran, Taner Ay, Berat Korkmaz, Buket Uçar, Emel Hisarcıklılar, Feyza Ay'ın arasında olduğu çok sayıda yazar, şair ve hikâyeci yer almaktadır.

Fikir adamlarımızdan Nevzat Kösoğlu (1940-2013)'nun kurucusu olduğu Söğüt'ün Ötüken Neşriyat A.Ş. Adına İmtiyaz Sahibi Ertuğrul Alpay, Ötüken Neşriyat A.Ş. Genel Yayın Yönetmeni Göktürk Ömer Çakır'dır.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları