Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Seydişehirli münevver: Harun Tolasa

Eski Türk Edebiyatı öğretmeni. 1938 yılında Konya'nın Seydişehir ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu'nu bitirdi (1964). Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Eski Türk Edebiyatı asistanı oldu. Şair yazar Ali Nihad Tarlan'ın (1898-1978) gözetiminde yürüttüğü "Ahmed Paşa Divanı'nın Tahlili ve Sistematik İndeksi" adlı teziyle doktor unvanını aldı (1969). Ege Üniversitesi'nde akademisyen yazar Selahattin Olcay ile birlikte Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kurdu. Profesör oldu. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi dekanlığına tayin edildi. Yaptığı çalışmalarda metot ve usul yenilikleriyle dikkati çekti. 31 Ocak 1983'te (bazı kaynaklarda 1 Şubat günü) yaşama veda etti.

Sosyal psikoloji profesörü, Türk fikir adamlarından Erol Güngör (1938-1983), Harun Tolasa'nın cenaze töreninde yaptığı konuşmada şöyle demişti: "Üniversitede vazifemiz ilim yapmaktır. Harun Tolasa çok kabiliyetli, genç bir ilim adamıydı. İlim çok değerli bir meşgaledir. Ama ilimde keşfedilen bilgiler zamanla değişir. Biz ilimle devamlı surette meşgul olarak evvelki yanlışlıklarımızdan kurtulmaya çalışıyoruz. İlimde bu duruma, hakikate gittikçe yaklaşmak diyoruz. İlim kesin ve nihaî bilgi değildir. Her ilmî bilginin akıbeti değişmektir. Değişmeyen bir tek hakikat vardır: Bâki olan yalnız Allah'tır."

Harun Tolasa'nın eserleri: "Ahmet Paşa'nın Şiir Dünyası", "Şeyhülislâm Bahayî Divanı'ndan Seçmeler",  "Sehî, Latifî, Âşık Çelebi Tezkirelerine Göre 16. Yüzyılda Edebiyat Araştırma ve Eleştirisi", "Temeşvarlı Osman Ağa: Bir Osmanlı Türk Sipahisinin Hayatı ve Esirlik Hatıraları." Ayrıca, ansiklopedilere bazı maddeler kaleme almıştır.

Furkan Öztürk, Tolasa hakkında "Harun Tolasa'nın Osmanlı Edebiyatı Araştırmalarına Yaptığı Katkılar Üzerine" başlıklı bir inceleme kaleme aldı.

Diyanet'in İslam Ansiklopedisinde yer alan "Harun Tolasa" maddesini ise siyasetçi, edebiyat araştırmacısı Mustafa İsen yazdı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları