Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Şehrin Hafızası’nın yeni sayısı okurla buluştu

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yayımlanan Yenigün gazetesinin kültür sanat ilavesi Şehrin Hafızası, 16 Haziran 2023 tarihli sayısında “Gez Dünya’yı Kal Konya’da” konusunu kapaktan verdi.

Şehrin Hafızası’nın çıkmasında emeği geçen Sadık Gökce, “Adam Sende…” başlıklı Sunuş yazısında bazen köşesine çekilerek emekliliğin tadına çıkarmayı düşündüğünü, sonra bir görev üstlendiğini ifade ederek ilavenin çıkması için kolları sıvadığına değiniyor. Gökce bu arada bir anısını şöyle anlatıyor:

Acemi birliğim olan Eğirdir Dağ Komando Okulunun hemen girişinde kapının tam karşısında bir yazı yer alıyordu. Bilmiyorum aynı ifade bugün de duruyor mu? Orada şöyle yazıyordu; ‘Dinlenmenin en güzel yolu daha fazla çalışmaktır.’ İşte bu söz benim deniz kıyısında yaşamak hayallerimin önündeki en büyük engel. Dinlenmek istiyorum! Öyleyse daha fazla çalışmalı ve daha fazla üretmeliyim. Belki vücudum biraz yorulur. Ama yaptığım işin ruhuma verdiği dinginliğin zevkini hiçbir şey veremez bana.”

*

Fatma Şeref Polat’ın kaleme aldığı “Gez Dünya’yı, kal Konya’da” başlıklı makalesi Şehrin Hafızası’nın bu sayısında kapaktan duyurulmuş. Fatma Hanım, bir bahar akşamı otobüsün camından izleyerek girdiği bu sade, sessiz, gösterişsiz bozkır şehrine hayran olduğunu belirterek “Konya ilk bakışta kendini asla ele vermeyen sırlarını herkesle paylaşmayan, hazinelerini her göze sunmayan, kendine has gizemleri olan bir şehir.” diyor.

*

Anuş Gökce “Aşkın dünü ve bugünü’nden bahsederken okurla aşk kelimesi üzerinde sohbet ediyor. Gökce makalesinde, “Peki, aşk var mıdır?”, “Nasıl bir duygudur?”, “Her önüne gelen âşık olur mu?” sorularını yöneltirken yanıtını yine kendisi “Gerçek aşk nedir?”, “Geçmiş dönemlerde aşk”, “Günümüzde gerçek âşık var mıdır?” ara başlıkları altında veriyor.

*

Mustafa Özcan, “Kaynak Dergisi’ndeki Konyalı Şairler” başlıklı makalesinde ilk sayısı 1 Ocak 1948 tarihinde çıkan Kaynak adlı şiir dergisini tanıtıyor.

Özcan, okura şu bilgiyi veriyor:

Derginin sahibi Avni Dökmeci, Yazı İşleri Müdürü kardeşi Turhan Dökmeci’dir. Ankara’da çıkmıştır. Sayısı 25 kuruşa satılmıştır. Uzun süre sadece şiir dergisi olarak kalmıştır. İlk sayfada, ‘Eserleriyle Yaşayanlar’, ‘Şiirleriyle’, ‘Bu Ayın Seçmeleri’ alt başlığı altında yazılara ve şairlere yer verilmiştir. İlk ‘Bu Ayın Seçmeleri’nde Ziya Osman Saba ve M. Faruk Gürtunca’nın şiiri okurla buluşturulmuştur. ‘Eseriyle Yaşayanlar’ın ilki olarak da büyük Atatürk’ün adı anılmıştır. Daha sonra bu kısımda Tevfik Fikret, Namık Kemal gibi edebiyat tarihine mal olmuş edipler anılacaktır. ‘Biyografileri ile’ alt başlığı altında Tevfik Tanyolaç, Behçet Necatigil, Nahit Ulvi Akgün, Ceyhun Atuf Kansu, İsmail Âli Sarar gibi şahsiyetlerin kısa biyografilerinden söz edilmektedir. Derginin daha ilk sahifesinde gördüğümüz bu yapı, uzun süre korunacaktır. İlk sayıdaki şairler, Özdemir Asaf, Vehbi Cem Aşkun, Osman Attila, Neyir Aykut, Melih Başar, Adnan Bulak, İ. Zeki Burdurlu, A. Nadir Cansel, Faruk Çağlayan, Avni Dökmeci, Ayhan Hünalp, Mahmut Kuru, Ü.Y. Oğuzcan, Azmi Tekinalp, Ercüment Uçarı, M. A. Solfasıllı, İbrahim Uğur, Halim Yağcıoğlu, A. H. Yeşilyurt’tur. Daha sonra bunlara çok tanınmış şairler de eklenecektir. Hatta zamanla şiiri bırakarak farklı edebi türlerde kendini tanıtacak Muzaffer Uyguner, Adalet Ağaoğlu, Fakir Baykurt, Talip Apaydın gibi şahsiyetlerle karşılaşılacaktır. Dergide şiir, hikâye, tenkit alanında yapılacak yarışmalar da söz konusudur. Bu yarışmaların derginin yayın süresinde gerçekleştirildiğini görüyoruz. Cahit Sıtkı, Nurullah Ataç, Ahmet Muhip Dıranas gibi ünlü şair ve yazarlarla yapılan söyleşiler de dergiye renk katmıştır. Yahya Kemal üzerine yapılan anket ise döneminde ses getirmiştir.

Özcan makalesinde Kaynak dergisi hakkında önemli bilgiler vermektedir. Dergicilik konusunda araştırma yapan arkadaşların Şehrin Hafızası’nın 16 Haziran 2023 tarihli sayısına ulaşmaları gerekir.

*

Derginin diğer yazarlarından Şaban Kumcu Ölüler toprağa gömülür, hatıralar yüreğe” başlıklı yazısında sanatçı Mustafa Sağyaşar ile Abdurrahim Karakoç ve Mehmet Emin Yurdakul’dan bahsederken, şiirlerinden örnekler veriyor.

Fatma Tutak ise “Hafızanızda kaç beyit var” başlıklı makalesiyle sayfalarda yer alıyor.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları